Gyermekotthon hőszigetelve

2022

A Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ Győr-Ménfőcsanaki épületének (fő épület és melléképület) homlokzatának felújításához az Austrotherm kft. polisztirol hőszigetelő anyagot adományozott. Az AT-H80 és EXPERT FIX hőszigetelő lemezek biztosítják az intézménynek a hűtési és fűtési költségek csökkenését. A gyermekek így kellemes hőérzet mellett tartózkodhatnak az épületben. 

Austrotherm támogatás a menekülteknek

2022.03.22

Az Ukrajnában zajló konfliktus már negyedik hete tart, és milliók kényszerültek elhagyni otthonukat. A magyar hatóságok 900.000 menekülttel számolnak, de ez a szám még ennél is több lehet, ha tartósan elhúzódik a háború. A pusztulás elől gyakran csak iratok és minimális személyes tárgyak kíséretében érkeznek hozzánk a menekülők. A segítségre szorulók zömmel nők és gyerekek.

Az Austrotherm Kft. a humanitárius akciók támogatására 500.000 Ft értékű adományt juttatott el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részére, amit a dolgozók egyéni hozzájárulásokkal is kiegészítettek.

Polisztirol táblák telepítése az Aikido alapítvány tatai dojojában

2021

Június elején érkezett meg az edzőtermembe az a 70m2 Austrotherm Ippon szigetelőlemez, melyet az Austrotherm Kft. bocsátott rendelkezésre, mint az „Aikido Alapítvány hivatalos támogatója”. A táblák telepítése két napon belül meg is történt. A tatami alá egy speciális, Austrotherm polisztirol lemez került, ami nagymértékben csökkenti a becsapódás erejét a tatamira érkezésekor. Jótékony hatását ízületeikre, teljes testünkre máris élvezhetik az aikidót gyakorlóink, nem csak az idősebb, de a fiatalabb korosztályból is.

Hőszigetelt otthonok szorgos lakókkal

2021

A méhészkedés ősi mesterség, korai nyomai egészen a kőkorszakig mutatnak. Az ember kezdetben fosztogatta, pusztította a méheket, később a gondozója, tenyésztője lett. Az első méhlakások egyszerű faodúk voltak, amelyek korhadt fatörzs részéből készültek, vagy a méhész maga vájta ki a fatörzs belsejét a méhek számára. Később gyékényből és vesszőből készítettek kasokat, amelyek többnyire egy deszkára állítva sorakoztak az erdő, falu szélén, vagy a méhész háza táján. A méhészetben a nagy áttörést a keretes méhlakás vagy kaptár jelentette. Kaptárból sokféle típusú és rendszerű készült az idők során és van használatban napjainkban is.

Méhotthon könnyedén: habkaptár

Épületeink hatékony hőszigeteléséhez már több mint fél évszázada használnak polisztirolt, mely tartós, hőszigetel, és könnyű. Ezen gondolat mentén született meg az ún. habkaptár, a polisztirolból készülő méh-otthon ötlete. A viszonylag állandó hőmérséklet optimális körülményeket biztosít a méhek számára a fejlődéshez és a nagyobb termelékenységhez, hiszen ha a méheknek nem kell a kaptár temperálásáról gondoskodni, akkor több energia jut a méztermelésre.

Zöld kísérlet

Horváth Zsolt, őstermelő méhei egy Győr melletti községben szállják be a határt illatos virágokat keresve. „Új családokat hoztam a méhészetbe és ehhez kaptárokra volt szükségem. Hallottam már a polisztirolból készült kaptárokról, és szaktanácsért megkerestem az Austrotherm-et. A termékválasztékot áttekintve arra jutottunk, hogy a formahabosított, vagy xps anyagok lehetnek megfelelôek, keménységük, ellenállóképességük miatt. Az Austrotherm Expert® Fix formahabosított lemezek kipróbálása mellett döntöttünk. Vágóeszközzel méretre vágtam az 5 cm vastag lapokat, a habkaptár elemeit csavarokkal és ragasztással rögzítettem, a sarokprofilokat megerôsítettem. A kaptár kijárót és a röpdeszkát folyékony fóliával kentem le, mert ezeken a pontokon fennállt annak a veszélye, hogy a méhek kirágják a kaptár anyagát. A kaptárok aljára rácsos, higiénikus alj került. A kaptárokat közel egy éve helyeztük ki, a családok már szorgosan végzik benne mindennap munkájukat.” A méhcsaládot egy anyaméh és az évszaktól függően különböző számú dolgozó alkotja. A tavasz végén és a nyár folyamán több, akár 60-70 000 is lehet belőlük egy családban, a tél végére akár 10 000 alá is csökkenhet a számuk. Ők gyűjtik be a nektárt, a virágport, a gyantát a fák kérgéről, és hordják be a vizet, emellett elvégzik a belső munkálatokat, amelyek a fiasítás etetése és gondozása, a kaptár szellőztetése, takarítása, és a lépek építése. A mézhozam nagyban függ egy család népességétől, az időjárástól és a nyíló virágok men - nyiségétől.

A méhek egy egészséges ökoszisztéma jelzőrendszerei

A háziméh a legismertebb beporzók egyike, egy csoporté, melynek tagjai (bogarak, madarak, lepkék stb.) növényről-növényre vándorolva gondoskodnak azok megtermékenyítéséről, és így a teljes növénytermelésünk mintegy harmadáról. Nélkülük eltűnne tányérunkról számos kedvelt alapanyag, mint a burgonya, a hagymák, az eper, a karfiol, a paprika, a répa, a sütőtök, vagy az alma, paradicsom és a mandula. A Magyarországon legelterjedtebb méh fajta a krajnai méh. Páncélja, potroha barna, szőrövei pedig szürke, jól elkülönülő, jámbor fajta.

Ippon Szentesen

2020

Bozsoki Imre aikido 3. és Judo 4. danos mester, a szentesi Nagare Dojo egyik alapítója és vezetője. A sportegyesület 2019 őszén új terembe költözött, ahol nagyobb területen, mintegy 70 m2 tatami felületen tart aikido és judo edzéseket.

A pinceszint helységben azonban nem ideálisak a feltételek a gyakorláshoz, mivel csak egy filcréteg választja el a tatamit a hideg és kemény betontól, nem viselkedik rugalmasan a dobásokból való leérkezéskor. Annak ellenére, hogy a pincében minimális ingadozással, de viszonylag egyenletes a hőmérséklet, a tatamin keresztül érezni lehet a talajból, a betonon át áradó hideget.

A klub vezetője felvette a kapcsolatot az Austrotherm képviselőjével, hogy érdeklődjön az Austrotherm Ippon lapokról. Az Austrotherm a Magyar Judo Szövetség támogatójaként a klub részére biztosította a szükséges tompító hatású polisztirol Ippon lapokat.

Bozsoki Imre a Nagare Dojo tagok segítségével közösen össze is rakták a sportpadló rétegrendet, és örömmel számolnak be a pozitív tapasztalatokról az edzés során. „Az Austrotherm támogatása révén abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy tesztelhetjük ezt a speciálisan tatami alá tervezett „Ippont”. 2020.02.16-án le is raktuk, fakeret közé szorítottuk és lefedtük a tataminkkal. Érezhető lett a különbség, mind a rugalmasság, mind a hőmérséklet tekintetében. Mostantól a csapat tagjai sokkal komfortosabb és ízületkímélő körülmények között gyakorolhatnak.”

Felújított, és új játékelemekkel bővült parkban játszhatnak ezentúl a szekszárdi gyermekek

Szekszárd, 2019.07.12.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere, Dr. Haag Éva, alpolgármester és Bozsaky János, az Austrotherm ügyvezető igazgatója a mai napon adták át a szekszárdi Kölcsey lakótelepen az Austrotherm kétmillió forintos támogatásából megvalósuló játszótér elemeket. Sok örömöt, és kellemes időtöltést kívánunk a gyermekeknek a megújult játszótéren!

AT-N200 a Műcsarnokban: MORPH alkotás Austrotherm támogatással

2019

A Morph egy öttagú, 2005-ben szerveződött szobrászművész csoport, amely 2006-os bemutatkozó, majd 2011-ig további hat kiállítása után most nyolcadik alkalommal jelentkezik. Kalmár János, Mata Attila és Szabó Tamás Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészek a térhez fűződő tapasztalataikat és kísérleteiket formálják alakokká, egyszerre kínálva esztétikai és az érzékelésen túli, szellemi élményt. Szobraikban az emberi test és az általa hordozott tartalom olyan rétegei is megnyilvánulnak, amelyek mind az időtől, mind az emberi fajtól függetlenek, ősi és akár állati gesztusok, melyek már évezredek óta részei az ember világának.

A három szobrász művei között saját, láthatóvá és érzékelhetővé tett tulajdonságainkkal kerülünk párbeszédbe, és a tapintható minőségekhez, a formákhoz, színekhez, felületekhez való közelítés által bontakozik ki a ráismerés, a megtapasztalt egylényegűség misztériuma. Kalmár János elegáns, égbe kiáltó ívekkel, Mata Attila bravúrosan játékos, bonyolult formai szerkezetekkel, Szabó Tamás elemi tömörséggel fogalmazza meg a test és a testben lakozó lélek kapcsolatát. Mindhárom alkotó az anyagtalant formálja anyaggá, miközben szobraikon megőrzik az ecsetvonások, a színek ősi erejét is, és a műveket megmunkáló utolsó mozzanatokban kézi szerszámokat használva emlékeztetnek arra, hogy sem a 20. század, sem a sokadik ipari forradalom nem változtat a tényen: az emberi kultúra legnagyobb öröksége ma is a techné. Kalmár János Műcsarnokban kiállított alkotásának létrejöttéhez, melynek alapanyaga AT-N200-as polisztirol, az Austrotherm Kft. is hozzájárult.

AUSTROTHERM IPPON

Prevenció rugalmasan

Bemelegítés, edzés során magas dobásszámú, ismétlődő gyakorlatok (zuhanások, gördülések, csúsztatott esések) elvégzése terhelheti az ízületeket. A gyakorlatok során, abban a pillanatban, amikor a sportoló a talajra ér, a becsapódási energia csökkentésével – a talajra átvezetéssel - kímélhetjük a csontok, izmok, ízületekre ható erőt, ezáltal biztonságosabbá tehető a gyakorlat. Gyermekek, fiatalok esetében fokozottan ügyelni kell a növekedésben lévő szervezet – például laza ízületek - óvására.

Sportpadlók, a legtöbb edzőterem padlója nem alápárnázott, azaz ’lengőparkettás’, ezért nem rendelkezik megfelelő becsapódás elnyelési képességgel. Az edzőterem átalakítása, megfelelő párnázottságú sportpadló kialakítása költséges. A kialakított rendszer továbbvitele költözés esetén nem megoldható.

Esélyt adunk: Bethlen Alapítvány

2018

Az alapítványt három magánszemély alapította 2006-ban azzal a céllal, hogy az erdélyi Bethlen város és környékén a magyar diákság tanulmányait támogassa. Szegény sorsú magyar nemzetiségű családok támogatásában - legyen az akár tárgyi, vagy személyi feltételek megteremtése - az Austrotherm már évek óta partnere az alapítványnak.

Bethlen városa 90 km-re fekszik Kolozsvártól Észak-keletre. A város fontos közlekedési központ, amihez 5 falu tartozik. A településnek két középiskolája van, de csak román tagozattal rendelkezik, azonban a közelben fekvő Besztercén található magyar tagozat is. A két középiskola mellett, helyet kapott még három általános iskola, amelyekben csak egyben működik magyar tagozat. Óvodai szinten 60 kisgyerekkel foglalkoznak a városban. A városban összesen 20 templom található.

A város környékén sok kisebb települést találunk, ahol többségében magyarok élnek. Nagyon érdekes történetek keringenek például Almásmálomról és Mezőveresegyházáról. A források szerint az almásmálomi alma a Monarchia idejében aranyérmet nyert egy kiállításon Bécsben. A település házainak udvarában nagy gúlákban állnak ma is az almák, melyek finom ízét az arra látogatók megízlelhetik.

Dr. Harsányi László ügyvéd, az alapítvány kurátora, mindig is szívén hordozta a kevésbé jómódú emberek sorsát.

„Az alapítvány segíti a tanévkezdést tolltartók, ceruzák, tollak beszerzésével, illetve könyvadományokkal. Fontos, hogy a kötelező olvasmányokat ne kelljen megvásárolnia a szülőknek. Ugyancsak az alapítvány hozzájárult ahhoz, hogy a diákok furulyákhoz jussanak, így népdalok elsajátítása könnyebb lesz. Egyes családok pénzbeli támogatást is kapnak gyerekeik taníttatáshoz, valamint a megfelelő ruházat biztosítása is az alapítvány tevékenységei közé tartozik.”

Ebben segít az alapítványnak az Austrotherm Kft. 2010. óta, így számos diák kapott jobb esélyt a tanuláshoz.

ENERGIA SC strandlabdarúgó bajnokcsapat 2018

A gyöngyösi ENERGIA SC felnőtt strandlabdarúgó csapata 2018. augusztus 11-én a Siófoki MLSZ Beach Arénában megvédte bajnoki címét és immár 3-szoros magyar bajnoknak tudhatja magát. Az Austrotherm nagyon büszke, hogy ilyen nagy siker részese lehetett és a támogatók között tudhatja magát. 

Segítő támogatás

2017

„Az Esőemberekért Egyesület autista fiataloknak segít abban, hogy ők is adhassanak a bennük rejlő értékekből.”

A tatai Esőemberekért Egyesület autista, értelmi fogyatékos felnőttek társadalmi elfogadásán dolgozik. Komplex fejlesztési programjuk kiterjed a felnőtt élet alapvető szükségleteire, mint lakhatás, felnőttképzés és foglalkoztatás, valamint a befogadó társadalmi környezet alakítása, mindazáltal az autizmus tüneteit minimálisra csökkentve.

A fiatal felnőttek érdeklődésének megfelelő szinten tartó, fejlesztő szakmai képzéseket szerveznek, amely alkalmazkodik az egyénhez, az egyéni képességekhez. Fontos kiemelni, hogy a foglalkoztatásban nem a teljesítmény, a mennyiség növelése a cél, hanem az egyedi, kreativitásra alapozó kuriózumok előállítása, mely fejlesztő, alkotó, értékteremtő munka.

Az Austrotherm Kft. idén az Esőemberek Egyesületnél foglalkoztatott fiatalok által készített kézműves termékekkel köszöni meg partnereinek az éves együttműködést.

A tatai Szent Gergely Lakóotthonban élő autista fiatalok a vizuális képzés keretében – Palástiné Viczena Katalin vezetésével Tarr Hajnalka képzőművész véleményezése mellett – alkotnak. Zana Kristóf grafi kája található idén az Austrotherm karácsonyi üdvözlőlapjain.

ÉpítÉsz - 13. Fizika Nap Győrben

A győri Krúdy Gyula Szakközépiskola és Gimnázium szervezésében immár 13. alkalommal megrendezésre kerülő Fizika nap központi témája ezúttal az építészet volt. A rendezvény fő támogatója az Austrotherm Kft.

 

Negyvennél is több standon fogadták a Krúdys diákok a közel 1000 regisztrált látogatót, akik játékos kísérletekben tehették próbára fizikai és szellemi erejüket, érzékszerveiket, alkothattak és gondolkodhattak. A diák előadók az építészethez köthető kísérleteket, jelenségeket, érdekes problémákat magyarázták el a látogatók interaktív közreműködésével Az Austrotherm Hőszigetelőanyag Gyártó Kft. által rendelkezésre bocsátott polisztirol lemezekből a diákok több standon varázslatos szerkezeteket – azték piramist, világítótornyot vagy épp felhőkarcolót -  építettek. 

 

A közösség épít

"Dombrádi János házépítése - 2016. május 30-án leégett János háza, és mindene odalett. Eddig Ő volt az aki mindig, mindeki segítségére volt, most ő szorul rá erre. Ezért építünk neki egy házat!"

Benécs József, Nemzetközi Minősített Passzívháztervező, ezzel a felszólítással indította el János új házának építését, jómaga és társa elsők között felajánlva segítségét az új épület megtervezésében. Mivel a tűzkárért kapott biztosítási összeg nem volt elég egy ház felépítéséhez, így Benécs József a közösség, és az építőipari gyártók, szakemberek segítségét kérte Dombrádi János passzívházának megépítéséhez. Önkéntesek segítettek a törmelék eltakarításában, kedvezményes árú alapanyagokkal, adományokkal, díjmentes beépítéssel segítettek a vállalatok, így valósulhatott meg a 62 m2 hasznos alapterületű, közel nulla energiaigényű új épület. Az Austrotherm Hőszigetelőanyag Gyártó Kft. gondoskodott arról, hogy a hatékony hőszigetelés révén teljesíthető legyen az elvárt alacsony energiaszint, vagyis a ház rezsiköltsége minimális legyen: homlokzatra Austrotherm GRAFIT REFLEX®, lábazatra pedig EXPERT FIX hőszigetelő lemezeket építettek be.

 

 

Lehetőséget teremtünk az önálló élethez

Szigetelőanyaggal járult hozzá az Austrotherm a gyöngyösi fogyatékkal élő fiatalok első otthonának megvalósításához.

A Legyen Mindig Otthonuk Alapítvány 2011-ben alakult a Gyöngyösi Járásban élő fogyatékos fiatal felnőttek életvitelének megsegítésére. 2016-ban adják át az első lakást, az első otthont, mely 6 fogyatékkal élő fiatalnak teszi lehetővé az önálló életvitelt. A kitűzött cél azért is jelentős, mert a családias légkörű, a lakók korának és egészségi állapotának, valamint meglévő képességeinek megfelelően kialakított és felszerelt lakás lehetőséget teremthet számukra az önálló életvitel kialakítására, az önállóság fejlesztésére, a testi és szellemi fejlődésre és a munkavégzésre.

Elsődleges fontosságú, hogy az önállóság és a normalizált életvitel kialakítása a család közelében és a szükséges közszolgáltatások mellett történjék, ezért az otthont a járás központjában, Gyöngyösön alakítják ki. Ez biztonságot nyújt mind a támogatott lakhatás lakóinak, mind azoknak a közeli hozzátartozóknak, akik évtizedeken keresztül családban nevelték, gondozták valamilyen akadályozottsággal élő gyermeküket.

A fiatalok otthonának kialakításához az alapítvány támogató partnereket, így többek között hőszigetelés-specialistát keresett az épület szigeteléséhez.  Az Austrotherm Kft. Győr és Szekszárd mellett Gyöngyösön is rendelkezik telephellyel, így ésszerű volt, hogy az Alapítvány megkereste a helyi gyártót, és nyitott fülekre talált.  Az Austrotherm a  padlószerkezet kialakításához 312 m2 3 cm vastag és 310 m2 5 cm vastag AT-N100 hőszigetelő anyaggal járult hozzá, minek összértéke közel 1.000.000 forint.

 

 

Karácsonyi ajándék a fóti gyermekotthonnak (2009)

Nehéz év van mögöttünk, és ezt talán a gyerekek szenvedték meg a leginkább. Éppen azok, akiknek a boldog ünnepekre a legnagyobb szükségük van. Szerettük volna, ha idén karácsonykor a legrosszabb helyzetben levő gyerekek is felhőtlenül tudnának örülni. Ezért úgy gondoltuk, hogy karácsonyra őket ajándékozzuk meg. Sok helyen lenne szükség támogatásra, mi ezek közül a fóti Károlyi István Gyermekközpontot (a volt Gyermekvárost) választottuk ki, és karácsonyra két új tévét, új  pingpong- és a csocsóasztalt és focilabdákat is kaptak közös ajándékként, de mindenki kapott egy személyes ajándékot is. A támogatás forinban mért értéke 1 millió forint volt, de az örömöt nem lehetett pénzben mérni.

 

Hátrányos helyzetűeken segít az Austrotherm

Régi igazság, hogy a gazdagok tudnak igazán spórolni. Még az olyan költségcsökkentő beruházások is, mint a hőszigetelés, tőkét igényel, és a szegényebbek ezt nem tudják előteremteni. Ezen segít az Autonómia Alapítvány és a Habitat for Humanity közös projektje, mely a rossz anyagi helyzetben levő családok lakásviszonyainak javítására jött létre. A programban 110, lakással rendelkező család vehet részt, melyek vállalták, hogy alacsony jövedelmük ellenére havonta legalább 5-15 ezer forintot megtakarítanak a felújításra. Az előtakarékosság elengedhetetlen feltétele a projektben való részvételnek, mert a komfortos épület megteremtése csak a rövidtávú cél. Ahhoz, hogy ez az új életminőség meg is maradjon, fejleszteni kell a családok pénzügyi tudatosságát, meg kell ismertetni őket a felelős anyagi tervezéssel, az öngondoskodással. Ezért a résztvevőknek pénzügyi képzésen is részt kell venniük. A 6-18 hónapon keresztül gyűjtött pénzt az Autonómia Alapítvány megduplázza; az így összegyűlt tőke csak a lakhatási körülmények javítására fordítható. Az Autonómia Alapítvány és a Habitat for Humanity segíti a felújítás menetét és ellenőrzi a munkák kifizetését is.

 

A tavalyi nagykanizsai szociális építőtábor sikeréra alapozva az Austrotherm Kft. az idén is támogatja a szegények lakhatási körülményeit javító projektet. A kedvezményes áron szállított homlokzati hőszigetelés révén nem csak az épületek energiafogyasztása lesz kisebb, hanem a lakások is élhetőbbek, egészségesebbek lesznek.

 

Építőipari összefogás

 A VIASAT3 az Álomépítők című produkciójában nehézsorsú, reményvesztett családok kapnak lehetőséget az újrakezdésre. Az Austrotherm Kft. is részt vesz a munkában, és támogatást nyújt olyan családoknak, akiknek valóban jól jön a segítség.

A műsor - többek között – azoknak nyújt kapaszkodót, akiknek vagy az árvíz tette lakhatatlanná otthonukat, vagy gyermekük betegségének kezelése emésztette fel tartalékaikat. Az Álomépítők profi csapata megmutatja a nézőknek, hogy ha egy közösség tagjai összefognak a bajban, akkor egész családok sorsát változtathatják meg, visszaadva a lehetőséget és a reményt egy békés, boldog élethez. A csapat szakemberei azon dolgoznak, hogy olyan otthont teremtsenek a műsorban szereplők számára, amely praktikus, mégis egyedi, megfelel az adott család igényeinek és saját egyéniségüket is tükrözi. A nézők amellett, hogy valós történeteknek lehetnek tanúi, hasznos tippeket kapnak házépítéshez, és különböző trükköket leshetnek el a belső terek kialakításához. A családi házak, energiatakarékos, korszerű házak lesznek, amire az Austrotherm Kft. részvétele is garancia.