Sajtművészet

A stájeroszágbéli Riegersburgban működő Sajtmanufaktúra minőségi ínyencségeket kínál, és a kiváló sajtok mellé csodálatos kilátás is jár. Láthatatlanul, egy kő homlokzat mögött, az Austrotherm XPS hőszigetelőanyaga  gondoskodik a megfelelő klímáról, s arról, hogy a kézzel készült sajtok virágzó birodalmában látogatók is kellemesen érezzék magukat.  

 

Ausztria első sajtérlelő és kézműves sajt műhelyét Bernard Gruber hozta létre. Kelet-Stájeroszág legszebb részén található ez az egyedülálló létesítmény, ahonnan pazar kilátás nyílik Riegersburg középkori várára is, amely a régió meghatározó műemléke. 

Bernhard Gruber, a sajtmanufaktúra tulajdonosa, az interneten talált rá az idős parasztházra, amelynél a gyönyörű kilátás fogta meg. Feleségével, Martinával úgy döntöttek, hogy átalakítják az ingatlant, mely aztán vállalkozásuknak otthont ad. Bernhard évekig a gasztronómia területén dolgozott, így volt elképzelése, építészetileg hogyan tudnák ezt az ínyenc projektet megvalósítani.

Sok munka és szeretet

Az épület meglévő részeit felújították és hozzáépítettek egy kőhomlokzatot, melynek hőszigetelése nagy kihívást jelentett, mivel időtálló megoldásra volt szükség. Itt jött képbe az Austrotherm XPS®, melyből 12 cm vastagságban került felhasználásra. Az új épületrészeken Austrotherm GRAFIT REFLEX® került a homlokzatra.  A megfelelő klíma kialakítása nem csak a sajtkészítéshez használt helyiségekben fontos, hanem a látogatók, vásárlók által igénybe vett eladóhelyiségekben is. A tulajdonosok számára kiemelten fontos volt, hogy legjobb hőszigetelést építsék be. 

Rengeteg kitartást és odaadást igényelt az épület teljes szigetelése és felújítása. A tető tartószerkezetét leszedték és kiszárították; a régi tetőgerendákat az eladótérben kaptak új funkciót, dizájnelemként.

Sztárséfből sajtkészítő

Bernard Gruber útja a konyhán keresztül az alpesi sajtkészítésen át a diplomás sajtsommelier végzettségig vezetett. Tanulmányai után körbe utazta a világot, még a bhutáni királyi udvarában is főzött. Ezután Svájcba vette az irányt, ahol először találkozott a sajtkészítéssel. Rögtön tudta, hogy ezzel fog foglalkozni. Sajt- és borsommelier tudását most saját sajtkészítő műhelyében és a hozzá tartozó gasztrobárban kamatoztatja. 

Tradicionális kézműves

15 hónapos átépítést követően kezdhetett „sajt művész” alkotni. Nem csak az épület felújításánál, hanem a sajtmanufaktúrában is egyesül a minőség és a kreativitás a tradicionális kézművesművészettel. 

Aki ellátogat a sajtmanufaktúrába és a közeli Zotter csokigyárba, élményteli körbevezetések és kóstolások részese lehet, valamint szakmai kérdéseket is fel tehet szakértőknek: Hogyan lesz lyukas a sajt? Mennyi ideig készül el? Természetesen bármely sajtkülönlegességből is vihetnek haza az idelátogatók. 

 

Projektadatok

Megbízó: Bernhard Gruber

Kivitelező: Puchleitner-Bau, Feldbach 

 

Felhasznált termékek:

Austrotherm GRAFIT REFLEX®, 12-14 cm

Austrotherm XPS® TOP 30, 12 cm