Díjak

Az Austrotherm Kft. 26 éve alatt sokszor írt ki pályázatot, és indult maga is különböző díjakért. Ezen az oldalon azokat az átadott és elnyert díjakat soroljuk fel, melyekre a legbüszkébbek vagyunk.

Kovács Zoltán emlékdíj

Kovács Zoltán az Austrotherm Kft. első alkalmazástechnikusa volt. Az egyetem elvégzése után Horváth Sándor keze alatt dolgozott, ahol a szakma minden fortélyát kitanulta. Az Austrotherm Kft-hez kerülve  hamar jelentős szakmai tekintélyt szerzett magának Sajnos, fiatalon ment el közülünk, de emlékét ezzel a díjjal is ápolni kívánjuk, mi, akiknek volt szerencséjük vele dolgozni.

2014

A Kovács Zoltán emlékdíjat első alkalommal a lapostető kivitelező cégek részére írtuk ki az ÉMSZ "Év tetője 2013" keretében. A pályázat győztese a Tectum Kft. volt. A pályamű egy biatorbágyi családi ház tetője, melyről az Építési Megoldások c. szaklap az alábbiakat írta:

Igényes, közel passzívház szintű családi ház épült Biatorbágyon, és az energetikai szempontoknak a lapostető kialakítása tekintetében is voltak következményeik: a polisztirol hőszigetelés induló vastagsága 25 cm, ami a tetőgerinc közelében a 35 cm-es vastagságot is meghaladja. A ház egyébként két részből áll: a főépület egyemeletes, vízszintes födémsíkkal készült, és ehhez csatlakozik egy alacsony hajlásszögű vasbeton lemezzel fedett tömb, ahol a nappali szoba található, és amelyre extenzív zöldtetőt tervezett az építész...

Kurucz Péter műszaki cégvezető lapunknak elmondta: a vasbeton födémre alufólia betétes párazáró lemez került, erre pedig a fent említett nagy vastagságú polisztirol táblás hőszigetelés (az Austrotherm terméke). Ennek felső rétege adja a lejtést a szegélyek felé. A vízszigetelést lágy PVC lemezzel oldották meg (a Bauder Thermofol U18 anyagával). Erre kavicsleterhelést terítettek, majd a Bauder speciális zöldtetőrétegei következtek. A növényzet telepítéséért Bellavics László (Fito System Kft.) a felelős.

A nagy vastagságú (a homlokzaton 20 cm-es, a tetőn a fent említett 25-35 cm-es) hőszigetelés egy ponton váratlan helyzet elé állította a kivitelezőket. „A tetőszegélyek hőhídmentes kialakítása érdekében a körbefutó függőeresz-csatornák és az ereszszegélyek elhelyezését olyan hosszú rögzítőelemekkel tudtuk csak megoldani, amihez nem is voltak megfelelő gépeink. Ezeket ekkor beszereztük, és bizonyára használni is fogjuk, hiszen az energiahatékonysági követelmények miatt egyre gyakrabban találkozhatunk majd ilyen hőszigetelés-vastagságokkal” – magyarázta a szakember.

Ezt a biatorbágyi házat egyébként Jahoda Róbert építész tervezte, akivel hagyományosan jól együtt tudnak működni: immár a tizenharmadik általa tervezett tetőt szigetelték. A megbízónak is ő ajánlotta a Tectum Kft.-t.

2015

Második alkalommal az Europass 90 Kft., a Nyár utcai Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium tetőszigetelés felújításával nyerte a Kovács Zoltán emlékdíjat. Részlet a pályaműből:

A tetőszigetelés felújítási munkái az iskola épületének komplex épületenergetikai  felújítás, megújuló energia ellátás beruházás keretében valósultak meg. A kivitelezés része volt az épületek nyílászáróinak cseréje a mai kor követelményeinek hőtechnikailag megfelelő szerkezetekre, a homlokzati falakra 15 cm-vtg. Austrotherm Grafit Reflex hőszigetelést került, valamint a lapostetőn  2*10=20 cm vtg. Austrotherm AT-N100 lépésálló expandált polisztirolhab hőszigetelés és új PVC szigetelés készült.

Az elkészült új tetőn a beruházás utolsó fázisaként megújuló energia hasznosítására napelemeket és napkollektorokat telepítettek.

Az iskola két főépületből az "A" és "B" épületrészekből, melyekben a tantermek és tanári szobák vannak, az ezeket összekötő aulából, konyha épületéből valamint a tornateremből áll. A felújításra került tetőfelület összese 3290 m2. A kivitelezési munkát a homlokzati falak hőszigetelésével párhuzamosan kellet végezni, mivel az attikafalak szélesítését a homlokzati hőszigeteléshez kellett igazítani. A régi bádogos szerkezetek lebontása után a munkát az attikafalak magasításával kellett kezdeni, mivel az igen alacsony attikák a tetőfelületre kerülő 20 cm vtg. hőszigetelés lefektetése után teljesen eltűntek volna.

A tornaterem és az aula tető lejtésviszonyai nem voltak megfelelőek, sok lefolyástalan rész volt, ezért a tetők beszintezése után úgy döntöttünk, hogy a lejtések megfelelő kialakítására lejtésbevágott hőszigetelő táblákat építünk be. A tervezéssel és gyártással az Austrotherm Kft-t bíztuk meg.

Az épület felújítására 3 hónap állt rendelkezésre, de az iskola kezdésre a beázás mentességet biztosítani kellet, illetve a zajjal járó tevékenységgel nem lehetett zavarni az oktatást. Így a felújítási munkák nagy részét az iskolai nyári szünetben kellett elvégezni, szeptember hónapra maradt az aula és a tornaterem kivitelezése.

2016

2016-ban ünnepelte az Austrotherm Kft. 25 éves jubileumát. A gálaünnepség az Operettsznházban volt, és itt adtuk át Dobos Józsefnek, az Uniszig Kft. vezetőjének a Richter Gedeon gyógyszergyártó üzem tetőszigetelési munkájáért a Kovács Zoltán emlékdíjat. Részlet a bíráló bizottság értékeléséből:

A Richter Gedeon Zrt. gyógyszerkészítmény gyártó üzemének tetőszigetelése érdemelte ki. A fordított rétegrendű, kavicsleterheléssel rögzített lapostető esztétikai és energetikai szempontokból is magas szintű munka. Az előrelátó tervezés és a hatékony, de költségtakarékos megoldások jól szolgálták az építtető érdekeit. A kivitelező az igénybevételnek megfelelően jól alkalmazta a különböző polisztirol termékeket. A választott száraz kivitelezési technológia igazodott a várható kedvezőtlen időjáráshoz. A terv módosítási javaslatokat rendkívül alapos számításokkal támasztották alá. A kivitelezés során felmerült rendkívüli helyzetet is gyorsan, szakszerűen oldották meg.

Média Építészeti Díja

Régóta támogatjuk a Média Építészeti Díjat, mert úgy gondoljuk, hogy az épített környezet alkotói nagyobb elismerést és figyelmet érdemelnének. 2014-től viszont az Austrotherm Energiahatékonysági különdíjjal jutalmaznánk azokat a terveket vagy megvalósult épületeket - és azoknak tervezőit - akik különösen nagy figyelmet fordítanak az energiahatékonyságra.

2014

2014-ben a Média Építészeti Díjának tizedik, jubileumi díjátadóját az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 124 pályamű közül Az égbolt védelméért – Csillagpark a Zselicben projekt az Austrotherm Energiahatékonysági díjat nyerte.

A Zselici Csillagoségbolt-park komplex építész terveit az ERGA Kft., Erdélyi-Gáspár Judit és Erdélyi Róbert készítette, de a belsőépítész csapat a főépület terveiben és a tájépítész tervezők is fontos szerepet vállaltak. A helyszín Kaposvártól délre 20 km-re, Kardosfától nem messze található. A csillagvizsgáló a több éve megtisztított nyugati lejtőn, az úttól kissé beljebb helyezkedik el. Az épület kontúrja kirajzolódik, a planetárium hengere, a távcső kupolája és a közönséghasználati tereket magában foglaló „doboz” egy erős, de egyszerű rajzolatban mutatja meg magát.

A bejárathoz a farönkökből épített csillagképekkel és „élő” napórával berendezett parkon áthaladva, „átszellemülve” juthatunk el. Az akadálymentesített, könnyen átlátható, a közlekedőtengelyre fűzött elrendezésű épületben előcsarnok, ajándékbolt, kiállítótér, 54 fős planetárium, 54 fős egybenyitható előadó-és foglalkoztató terem, távcsőkupola, irodák és kiszolgáló helyiségek találhatók.

A geotermikus energiaellátást talajszondák biztosítják. Biológiai szennyvíztisztító berendezés lesz elhelyezve, a szennyvíz így környezettudatosan, megtisztított és ellenőrzött módon kerül vissza a természetbe. A csapadékvizet, „szürke vizet” gyökérzónás öntözésre és WC-öblítésre használjuk. A vízellátást fúrt kút tudja biztosítani, víztisztító berendezés segítségével. Az egyetlen külső közmű- és energiaforrás az elektromos áram, melyet földkábelen hozunk el az épületig. Az épület tetején zöldtető létesül, mely jó szigetelő rendszer, és a természetbe való illeszkedést is segíti.

2015

A Média Építészeti Díjának célja, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és nagy nyilvánosság között, a magyar közéleti, kulturális nyilvánosságot megcélozva. Az épületeket és a terveket tehát nem csak önmagukban, hanem társadalmi és természeti kontextusukban is vizsgálták a zsűri tagjai

A díjra 2015-ben 84 megvalósult épületet és 60 tervet neveztek. A 2015 legjobb épületének járó díjat a természet tiszteletét és szeretetét a modern építészet elemeivel ötvöző Galyatető kilátó nyerte (Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron), a legjobb építészeti tervnek a zsűri az Athenaeum of Philadelphia (Palotai Dániel), vagyis a természetes fényeket és a közösségi tereket egyedi módon kezelő philadelphiai könyvtár tervét választotta. A közönségdíjat – amelyről az Urániában jelenlévő közönség dönthetett szavazással – épület kategóriában, szintén a Galyatető kilátó alkotói vihették haza, terv kategóriában pedig Csaba Zita Zarándokszállása kapta. Az Austrotherm Energiatahatékonysági különdíját pedig a Gaschler Gábor, a a veszprémi Kittenberger Kálmán Vadaspark új elefántházának tervezője nyerte. 

Minden állatkert fő látványossága az elefánt, ezért az elefántházak is hangsúlyos építményeknek számítanak. Ezt a hangsúlyt a tervező viszont csak a legalapvetőbb építészeti elemekkel kívánta létrehozni. Az épületet meghatározó formai  eleme a szabad hullámgörbe alakú homlokzat, ami egyedisége mellett a magában álló épület jelentős méreteit optikailag kisebbíti, mivel sosem látjuk annak egész valós kiterjedését. Az épületet alacsony energiaigényre tervezték, ami 20 cm vastag ívesre vágott Austrotherm hőszigeteléssel volt megoldható. Az íves hőszigetelés az építész tervezőknek is nagyobb szabadságot adott.

Az Austrotherm a díjon kívül is jó kapcsolatokat kíván ápolni az állatkerttel, ezért örökbe fogadták Dinkart, aki a díjazott épület egyik lakóját.

2016

A Meséskert óvoda Budapest XIII. kerületében több szempontból is mesésnek nevezhető. Az óvoda passzív-ház besorolású, azaz energiatakarékosan működtethető, az épületnek a szennyvizén kívül nincs károsanyag kibocsátása. Az Archikon által tervezett ház szépen illeszkedik az utcaképbe, emellett játékossága és frissessége kiemeli a szomszédos irodaházak és lakóházak körül. A legfontosabb azonban, hogy a gyerekek számára rengeteg örömet nyújt, tágas tereivel, a festhető falakkal, a játszóterasszal, és Ferth Tímea vidám grafikáival a falakon, padlózaton. 

Ezzel beruházással a legkorszerűbb, energiatudatos óvoda épült meg az országban, színvonala Európában is kimagasló. A 2014-ben átadott 100 lakásos Passzívház mellett ez az első ilyen volumenű minősített passzív közösségi épület Magyarországon. Az épület a friss szűrt levegő eredményeképpen állandó pollen- és allergiamentes. A rendszer közel hússzor annyi energiát takarít meg, mint amennyi egy hasonló nagyságú hagyományos épület üzemeltetéséhez szükséges. 

A korszerű gépészeti rendszerekhez alacsony energiafogyasztás társul. A nyílászárók 3 rétegű hő és hangszigetelt, légmentesen zárt biztonsági üvegből készültek, így rendkívül kicsi a hőveszteség. Az épületen körben 25 cm, a tetőn, a padlón 35-40 cm a hőszigetelés. A megfelelő homlokzati hőszigetelést Austrotherm GRAFIT REFLEX® lemezek beépítésével biztosították, melyek a passzív házakra különösen jól használható. A tető és a padló hőszigetelését Austrotherm AT-N100 és AT-N150 lemezek biztosítják.  A belső levegő hőmérséklete télen és nyáron közel állandó lesz, így a gyermekek közérzetét nem fogja befolyásolni a külső hőmérséklet különbség. Az állandó friss, szűrt levegő utánpótlása az épületben biztosítja a pollen és allergiamentes levegőt. A folyamatos légcsere szabályozza a relatív nedvességtartalom szintjét, csökkenti a párakicsapódás, a penészesedés veszélyét. 

Az épület kiválóságát az is jelzi, hogy az Austrotherm Energiahatékonysági díja mellett a MÉD közönségdíját és az index.hu különdíját is besöpörte.

Elnyert díjak

Lejtésképzés - Construma Nagydíj

A lejtésképző hőszigetelés 1999-ben kapott Construma Nagydíjat

A lapostető lejtésviszonyainak kialakítása általában a tervező feladata. Van viszont egy kivétel, amikor ezt más, és ráadásul térítésmentesen végzi el: ez az AUSTROTHERM lejtésképzés esete. Az ún. „lapostetőket” szerkezeti kialakításuk szerint többfajta csoportba soroljuk. Az egyik ilyen csoport az egyhéjú melegtetőké, amelyek elvi rétegfelépítése a következő: 

-                  felületvédelem, leterhelő réteg, használatot biztosító réteg;
-                  csapadékvíz-szigetelés;
-                  gőznyomás-kiegyenlítő réteg;
-                  hőszigetelés;
-                  páravédelmi réteg;
-                  lejtéstadó réteg;
-                  teherhordó födémszerkezet.

Ahhoz, hogy a betervezett vízszigetelő lemez hosszú távon is kellő biztonsággal is betöltse feladatát a fenti rétegrendben, megfelelő mértékű lejtéssel kell rendelkeznie. Az általános gyakorlat szerint a vízszintes felületű zárófödémre az építészek nagy része lejtéstadó betonréteget tervez.

Ez azonban nem mindig a legjobb választás, több okból sem.

A kavicsbeton súlya többletterhet jelent minden fő teherhordó-szerkezet (födém, fal, alapozás) számára. Ez eleve drágábbá teszi az építkezést.

A lejtéstadó betonréteg elkészítése nem egyszerű feladat, gondoljunk csak a kivitelezéshez szükséges gépi háttérre (betonpumpa vagy daru használata), illetve a helyszíni lejtésképzésben résztvevő szak- és segédmunkások által elkövetett, nehezen és körülményesen javítható esetleges építési hibákra (nem a tervezett lejtésviszonyok valósulnak meg, vagy a szükséges tágulási hézagok elmaradnak!).

A betonból készített lejtések a kivitelezési időt is meghosszabbítják, hiszen a nagy nedvességtartalmú aljzatra a következő réteg csak a megfelelő technológiai szünet (beton kötése, szilárdulása, megfelelő mértékű kiszáradása) után hordható fel. Bizonyos évszakokban és/vagy időjárási körülmények között a betonozás egyáltalán el sem végezhető.

Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a bezárásra kerülő nedvesség felmelegedéséből keletkező nyomás eloszlatása, feszültségmentesítése miatt mindenképpen szükséges gőznyomás-kiegyenlítő réteg beépítése a szerkezetbe, amelynek pontonkénti vagy vonalmenti kiszellőzést kell biztosítani.

 Készíthetünk lejtéstadó szerkezeti réteget polisztirolgyöngy-adalékos könnyűbetonból is, ami egyrészt csökkenti a szerkezeti elemekre jutó terheket, másrészt javítja a rétegrend hőszigetelő-képességét, de még mindig problémát okozhat a helyszíni kialakítás és a „nedves technológia” alkalmazása.

Az igazi megoldást a fenti esetekben az AUSTROTHERM Kft 1999-ben CONSTRUMA NAGYDÍJAT kapott terméke, a lejtésképző expandált polisztirolhab tábla (AT-LK) jelenti, amely a súlycsökkentés mellett a tető hőszigetelő-képességének igazán jelentős javítását úgy éri el, hogy kiküszöböli a helyszíni, nedves technológia minden hátrányát.

A lejtésképző elemek

Az 1,0 m ´ 1,0 m méretű, az MSZ EN 13163 szabvány szerint gyártott lejtésképző polisztirolhab táblák többféle minőségben készülnek. Nem járható tetőkre az AT-N100, járható tetőkbe, hasznosított tetőkbe, zöldtetőkbe a terheléstől függően az AT-N150 vagy AT-N200 típusú termékek építhetők be. A táblák minimális vastagsága 2,0 cm, mint indulási vastagság. A táblák felületén kialakított lejtés értéke – figyelembe véve az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége által kidolgozott és kiadott „Tetőszigetelések tervezési és kivitelezési irányelvei”-ben foglaltakat – legalább 2,5 %. (Ha bármely okból a tető lejtése a fenti értéket nem éri el, akkor az különleges szerkezetnek minősül, és ennek megfelelő ellensúlyozó megoldást kell alkalmazni, pl.: rétegszám, anyagvastagság, átfedés növelése, nagyobb teljesítőképességű anyag alkalmazása.) Fokozott hőszigetelési igény esetén lehetőség van grafit adalékos hőszigetelő anyagok alkalmazására, amivel a szigetelő réteg vastagságát is csökkenteni lehet. A szürke színű hőszigetelő anyagok alacsonyabb hővezetési tényezője különösen előnyös lehet abban az esetben, amikor az attika fal nem elég magas.

Az AUSTROTHERM lemezek szárazon fektethetők, ha a további tetőrétegek rögzítését leterhelés vagy mechanikai rögzítés biztosítja. A hőszigetelő táblák oldószermentes bitumenes hidegragasztókkal, vagy egykomponensű poliuretán ragasztókkal is rögzíthetők, a gyártók által előírt technológiai és alkalmazástechnikai utasítások figyelembevételével.

A lejtésképző elemek elhelyezése az Austrotherm által kidolgozott fektetési terv alapján könnyen és gyorsan végezhető. A tető geometriájából adódhat, hogy a táblákat szabni vagy igazítani kell, ez azonban egyszerű eszközökkel (kézi fűrész, csiszoló) megoldható.

Csapadékvíz-elleni szigetelésként mind műanyag, mind bitumenes lemez használható. Lágyított PVC lemez esetén a polisztirolhabra minden esetben védő-elválasztó filcréteget kell fektetni. Bitumenes lemez használatakor az első réteget ragasztás nélkül szabadon kell elhelyezni és az AUSTROTHERM elemek védelmében csak a toldásokban szabad lángolvasztással felületfolytonosítani a speciálisan kialakított, lángterelős hegesztőrúd használatával! A második réteg bitumenes lemez már teljes felületén lehegeszthető.

Mechanikai rögzítésű tető esetén ugyan változó hosszúságú dübeleket kell alkalmazni, azonban az átadott fektetési terv és elemkonszignációs lap alapján könnyen kiszámítható és kiosztható a szükséges rögzítőelem mennyisége és helye figyelembe véve a vonatkozó előírásokat.

Zenit - Construma újdonságdíj

Sajtótájékoztató keretében adta át Ganczer Gábor a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója és Petró Bálint professzor, a zsűri elnöke az idei Construma újdonság díjakat. Az Ablakcentrum, a Tondach és a Wago mellett az Austrotherm Zenit® nevű terméke is megkapta a kitüntetést.

A hazai fejlesztésű és gyártású, innovatív hőszigetelő anyagot fordított rétegrendű lapostetőkben lehet alkalmazni. Ezekben a szerkezetekben a nagy szilárdságú, nedvességálló hőszigetelés a vízszigetelés fölé kerül, így a sérülékeny vízszigetelés védett lesz a külső behatásoktól. Ez a megoldás a hagyományos egyenes rétegrendnél biztonságosabb, és kedvező hatással van a tető élettartamára. Fordított tetőt passzívházaknál eddig még nem lehetett alkalmazni, mivel az erre a célra használt nedvességálló hőszigetelő lemezek nem álltak rendelkezésre a megfelelő vastagságban. Az új fejlesztésű Austrotherm Zenit® olyan speciális hőszigetelő lemez, ami kiváló hőszigetelő tulajdonságait tartós nedvességhatás mellett is megőrzi, így alkalmas fordított rétegrendű tetők hőszigetelésére. A terméket a maximális 35 centiméteres vastagságban alkalmazva a tető hőátbocsátási tényezője eléri az U = 0,09 W/m2K értéket, ami messzemenőkig kielégíti a passzívházak követelményeit.