Magasan jobb! Hőszigetelt tetőtér

AUSTROTHERM MANZÁRD GRAFIT®

 • Kiváló hőszigetelő képesség
 • Hőhídmentes tetőszerkezet
 • A hőszigetelés vastagsága nem függ a szarufa méretétől
 • Esztétikus, látszó faszerkezet
 • Nagyobb hasznos tetőtér

Magyarországon a családi házak, társasházak többsége magastetővel készül. Ezek a szerkezetek megfelelnek az építési hagyományainknak, és jól beillenek a tájba, de többsége a fokozott energetikai követelményeknek már nem felel meg. Újfajta hőszigetelési megoldásokat kell tehát találni.
 

Hol szigeteljünk?
A régi ácsszerkezetű tetők esetében a padlásfödémet hőszigetelték. A tetőterek beépítésével viszont szükségessé vált a ferde síkok szigetelése, és erre a legjobb helynek a szarufák
köze bizonyult. Az ide elhelyezett először 5, majd később 10 cm vastag hőszigetelés a kor követelményeinek megfelelt. Manapság viszont 20-25 cm vastag hőszigetelés
ajánlott, így a szarufák között nincs elég hely a szükséges hőszigetelésnek. Lehet azt belülre is elhelyezni, de ez a legdrágább megoldás. A hőszigetelésnek és a burkolatnak számottevő a helyigénye, ráadásul a ferde sík miatt a lakótérnek minősülő (legalább 1,90 méteres belmagasságú) tér is jelentősen csökken, így a négyzetméterben számított lakótér vesztést is forintosítva ez nagyon drágának bizonyulhat. A jó megoldás ilyenkor a szarufák feletti hőszigetelés.

Szarufák feletti hőszigetelés felépítése

A szarufák feletti hőszigetelés során a szarufa köz szabadon marad, és felülről teljes felületű deszkázatot kap az ácsszerkezet. Erre kell a légzáró-, páratechnikai réteget elhelyezni, majd az Austrotherm Manzárd GRAFIT® hőszigetelés szoros illesztésű fektetése és az alátéthéjazat terítése után a rétegeket speciális csavarokkal, és az ellenléc segítségével kell a szarufákhoz rögzíteni. Az ellenlécre a fedés függvényében lécezés vagy deszkázat kerüljön, majd a tetőfedő anyag adja meg az épület külső burkolatát. A tetőszerkezet kialakítását a tűzrendészeti követelmények betartásával kell megoldani.

A rétegrend előnyei


Az Austrotherm Manzárd GRAFIT® hőszigetelés alkalmazása a tetőszerkezetben az alábbi előnyökkel jár:

 • A látható szarufás tetőszerkezet lényegesen esztétikusabb, mint a megszokott gipszkarton burkolat.
 • Hőhídmentes szerkezet

A hőhidak sok szerkezet minőségét rontják le. Hőhíd az az épülethatároló szakasz, ahol az átlagoshoz képet jelentős többlet hőveszteséggel kell számolni, szerencsétlen esetben pedig akár páralecsapódás, penészesedés is lehet az eredménye. Ilyen hőhidakat képeznek például a szarufák közötti hőszigetelést megszakító faszerkezetek, mivel a fa szigetelő képessége mintegy ötöde a Manzárd GRAFIT®-nak.

 • Vékonyabb rétegben készíthető hatékony hőszigetelés. A szürke színű Manzárd GRAFIT® hőszigetelő képessége közel 15%-al jobb, mint az AT-N150 típusú, fehér színű hőszigetelő anyagé.
 • Nem vesz el helyet a lakótérből. A külső oldalra helyezett hőszigetelés nem csökkenti a lakás hasznos alapterületét.

 

 

 

Javasolt megoldás tetőfelújításhoz
Meglévő tetőtereink többnyire kettős átszellőztetéssel épültek, ahol légréseket tetőfólia választja egymástól, és a hőszigetelés 4-5 cm-el vékonyabb a szarufáknál. Felújításnál ezt a hiányzó részt hőszigeteléssel ki kell tölteni. A szarufák hőhíd-hatásának csökkentése érdekében további hőszigetelés elhelyezése szükséges a szaruzat felett. A külső oldali kiegészítő hőszigetelés csak a tetőfedés és az alátéthéjazat bontásával készíthető, amit a hőszigetelés elhelyezése után helyre kell állítani.
A korábbi építési gyakorlat szerint beépített tetőtereknél a szerkezetben elhelyezett (meglévő) hőszigetelés többnyire 5-10 cm vastagságú. Amennyiben állapota engedi, ez a szerkezetben maradhat. A meglévő hőszigetelés vastagsága,
kora és állapota miatt feltételezzük, hogy szigetelési értéke kisebb, mint a felújítással együtt szerkezetbe kerülő összes hőszigetelés szigetelési értékének 20%-a, ezért megengedhető, hogy az újonnan készülő páratechnikai réteg belső oldalán maradjon, de célszerű méretezéssel ellenőrizni az adott szerkezetet.
A tető síktartása érdekében a meglévő szaruzat felső síkját be kell mérni, és szükség esetén kiegyenlíteni. A tetőlécek lehajlásmentessége, valamint a tetőfedés súlyából adódó teher miatt adódó esetleges benyomódások elkerülése érdekében a szarutáv ne legyen 1 m-nél nagyobb, szükség esetén a meglévő szaruállásokat sűríteni kell.

Javasolt rétegrend:

 • tetőhéjalás
 • tetőhéjalás aljzata (léc, deszkázat)
 • ellenléc
 • alátéthéjazat
 • Austrotherm Manzárd GRAFIT® szaruzat feletti hőszigetelés
 • légzáró- páratechnikai réteg
 • ritkított deszkaborítás
 • meglévő szaruzat (közte meglévő hőszigetelés)
 • meglévő belső oldali felületképzés

Ajánlott hőszigetelési vastagság

A szarufák feletti hőszigetelés egyik előnye az, hogy a hőszigetelés mértékét szabadon tudjuk megválasztani. A javasolt hőszigetelőanyag vastagságokat az alábbi táblázat tartalmazza: