Hírek

Aranyló zöld

Az elmúlt években Düsseldorf egyik legnagyobb ingatlanfejlesztése a hatemeletes OBRKSSL irodaház volt. Az épület a város Oberkassel kerületében található, innen ered a komplexum néhány betűvel megkurtított neve is. Az RKW Architektur+ építész iroda által tervezett létesítmény a föld felett 36.000 m2 hasznos területtel rendelkezik, és további 15.000 m2 található a föld alatt. A projektet a Német Fenntartható Építési Tanács (DGNB) arany minősítéssel tüntette ki, amihez jelentősen hozzájárult a 40 cm vastag AUSTROTHERM XPS TOP 30 TB hőszigeteléssel készült extenzív zöldtető is.

Az ingatlan számos területe kapott növényzetet, így például a belső udvarba fákat és cserjéket ültettek, a fordított tetőt pedig extenzív zöldtetőnek tervezték. Ezzel csökkenteni lehetett a csatornarendszer terhelését és a lehulló csapadék a növényzetet is öntözi, ami a nyári kánikulában a nagy hőterhelésnek kitett lapostetőt hűti, ezzel hozzájárulva az energiatakarékossághoz is. Télen viszont a hő megtartása a feladat, és mivel a meleg leginkább a tető felé távozik, hatékony hőszigetelésre volt szükség. A téli és nyári viszonyok között egyaránt jól működő hőszigetelés kiválasztására különös figyelmet fordítottak a tervezők, és a maximális, 400 mm vastagságú Austrotherm XPS® TOP 30 TB szigetelést választották. A lemezek hővezetési tényezője (0,035 W/(mK) ) is a legkedvezőbb a vastag XPS termékek között, amit a speciális, úgynevezett thermobonding (TB) eljárásnak köszönhető. Az Austrotherm TB termékekkel így akár 400 milliméter vastagság esetén is lehetséges a gyors, egyrétegű beépítés.

Oberkassel Düsseldorf egyik legvonzóbb kerülete, melyet a Rajna félszigetként ölel körül. Az új épület mentén az utca vonalvezetése is lágyan ívelt, amit az épület a lekerekített sarkokban vagy az ívelt ablaküveg részleteiben át is vesz. Feltűnő a szokatlan, de a fő bérlő, egy nagy nemzetközi bank által kívánt 16,5 méteres épületmélység. Feltűnő a szokatlan, 16,5 méteres épületmélység, mely az egyik fő bérlő (egy nagy nemzetközi bank) kívánsága volt. Ezzel különösen nagy központi zónák jöttek létre, amelyeket kommunikációs- és nyitott munkaterületként használnak. Ugyancsak a bank kérésére helyezték el a bejárati területeknél a pollereket és a magasított ágyásokat, melyek megnehezítik a járművek behajtását, de természetes távolságot is teremtenek a földszinti munkahelyek és a járda között.

A düsseldorfi irodakomplexum elnyerte a DGNB arany minősítésű tanúsítványát. A tanúsítási folyamat során a projekt teljes életciklusát veszik figyelembe, amihez az Austrotherm szigetelőanyagok is hozzájárultak, mivel pozitív hatással vannak az épület életciklus-értékelésére.

DGNB

A DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen e. V., Német Fenntartható Építési Tanács) egy nonprofit, nem kormányzati szervezet, melynek küldetése az, hogy különböző módszereket és megoldásokat fejlesszen ki és szorgalmazzon az épületek fenntartható tervezésére, építésére és üzemeltetésére. Fő feladata tanúsítványok készítése az alábbi szempontok szerint:

  • Ökológiai minőség
  • Gazdasági minőség
  • Társadalmi-kulturális minőség
  • Műszaki minőség
  • Folyamat minőség
  • Helyszín minősége

Minden egyes területen több, pontosan meghatározott kritériumnak kell megfelelni, az alkalmazott rendszertől és az épület típusától függően. 

Projekt adatok:
OBRKSSL Iroda Düsseldorf Hansaallee 1 – 3.
Tervező: RKW Architektur +, Düsseldorf
Kivitelező: Helmut Schmidt GmbH.
Kivitelezés: 2017-2020.
Felhasznált Austrotherm anyagok: Austrotherm XPS TOP 30 TB 200-400 mm