Magastetők

Magastető hőszigetelés szarufák felett

A környezetvédelmi és energiabiztonsági szempontok szükségessé tették az energiatakarékos épületek építését. Így a tetőtér térelhatároló szerkezeteiben a hőszigetelés vastagsága a korábbi 5-8 centiméterről mára 16-20 centiméterre nőtt. A 7/2006 TNM rendelet alapján viszont 2021-tól csak közel zéró energiaigényű épületek kaphatnak használatba vételi engedélyt, így akár 25-30 cm vastag hőszigetelésre is szükség lehet.

Hőhidak a tetőtérben
A hőhidak – egyszerűen megfogalmazva − az épület határoló szerkezeteinek azon részei, ahol az általános felülethez képest jelentős energia tud távozni. Az ácsszerkezetű tetőknél a szarufák által, illetve a szarufák és a hőszigetelés közötti illesztési hézagok által okozott hőveszteség a 10-65 %-ot is elérheti. Ennek csökkentésére és a hőszigetelés vastagságának növelésére a mai tervezési-építési gyakorlat a szarufák alsó síkja elé, a belső burkolatot tartó lécváz közé beépített 3-5 cm kiegészítő hőszigetelést használ. Igazi megoldást azonban a „külső oldali” hőszigetelés ad.


Hőszigetelés a szarufák felett
A fent említett korszerű hőszigetelési előírásoknak még a szarufamagasság hőszigeteléssel való teljes kitöltésével sem tudunk eleget tenni. A fokozott komfort- és energiatakarékossági igényeknek a lakótér csökkentése nélkül csak a szarufák feletti hőszigeteléssel tudunk megfelelni. Erre a célra kiválóan alkalmazhatók a nagy szilárdságú, formatartó, méretpontos AUSTROTHERM MANZÁRD és AUSTROTHERM MANZÁRD GRAFIT® lépcsős élképzésű hőszigetelő táblák. Az MSZ EN 13163 szabvány szerint gyártott nagy szilárdságú expandált polisztirol lemezek minőségromlás nélkül tartósan elviselik a tető önsúlyát és a meteorológiai eredetű terheket. Az ellenlécet a hőszigetelésen keresztül kell korrózió álló rögzítőelem használatával a szarufákhoz erősíteni. Az ellenléc méretét, a rögzítőelemek kiosztását statikai számítással kell meghatározni. Vasbeton szerkezetű magastető („koporsófödém”) esetében további előnyöket biztosít a ferde födémlemez külső oldalán elhelyezett AUSTROTHERM MANZÁRD GRAFIT® Ilyenkor a külső oldali  hőszigetelés fokozza a nagy hőtároló képességű vasbetonfödém kiváló hőcsillapítását, ami különösen
a nyári, kánikulai időszakokban biztosít kellemes közérzetet a tetőtérben.

Szigetelő anyag Rendelet szerint Javasolt érték Passízvház
Manzárd 20 28 34
Manzárd GRAFIT 17 24 30

Szarufák feletti hőszigetelés

1Teljes felületű deszkázás
2 Párazáró fólia
3AUSTROTHERM Manzárd GRAFIT
4 Szarufa
5 Alátét héjazat
6 Ellenléc
7 Tetőléc
8 Héjalás
9 Falazat
10 AUSTROTHERM EXPERT FIX
11 AUSTROTHERM GRAFIT REFLEX
     AUSTROTHERM EPS AT-H80
     AUSTROTHERM EPS AT-HR
     AUSTROTHERM GRAFIT 80

12 Vékonyvakolat rendszer
13 AUSTROTHERM Padlap

Letölthető tervezői részletrajzok

 

További tervezői részletrajzok letölthetők az alábbi linken:

Alkalmazástechnika - Rétegrend gyűjtemény tervezőknek

 

A rögzítés méretezését lásd a Magastető alkalmazástechnikai kézikönyvében.