A jég ugyanaz marad

A jég ugyanaz marad

Újabb sikeres jégkocka akciót fejeztünk be ebben a hónapban. A győri kísérlettel - amit a Reflex Környezetvédő Egyesülettel közösen tartottunk – a hőszigetelés és a környezetvédelem összefüggésére világítottunk rá.

Ahhoz, hogy lakásainkban kellemes klíma uralkodjon, energiát kell befektetnünk. Ezt többnyire fosszilis tüzelőanyagok elégetésével érjük el, amivel jelentős mennyiségű széndioxidot juttatunk a levegőbe. Ha kevesebb energiával is beéri a házunk, úgy kevesebb üvegházhatású gázt eregetünk ki a kéményen keresztül. A fel nem használt energia a legtisztább energia.

Az energiamérlegekben a téli fűtés mellett viszont egyre jelentősebb szerepe van a nyári hűtésnek. Mind többen panaszkodnak az elviselhetetlenül meleg lakásokra, melyeket drága gépi hűtéssel lehet lakhatóvá tenni. A megfelelő vastagságú hőszigetelés ezen is tud segíteni. A jégkocka akció is ezt demonstrálta, a hideg a mi esetünkben is bent marat a házban. Márciusban helyeztük ki az 1,2 x 1,2 x 1,2 méteres jégkockát, amit 40 cm vastag Austrotherm hőszigetelő anyagba csomagoltunk. A kérdés az volt, hogy mennyi jég marad meg két hónap múlva, vagyis mennyire lesz hűvös a lakás?

A kibontásra érkezők aggódva szemlélték a házikó alatt látható vízfoltokat. Lehet, hogy már el is olvadt az egész két tonnás jégkocka? Szerencsére, nem. Ahogy az első oldalt kibontottuk, láthatóvá vált, hogy nem sok fogyott a jégből. A víztócsa az előző napi esőből maradt. A pontos mérés pedig megállapította, hogy a jégnek 84%-a megmaradt, két, igen csak meleg tavaszi hónap után is!