Hírek

Média Építészeti Díj

Tizennyolcadik alkalommal szervezi meg az Építészfórum csapata a Média Építészeti Díját, azaz a MÉD-et, amelynek fő célja, hogy a kortárs magyar építészet legjavával ismertesse meg az érdeklődő, egyre szélesebb közönséget, nem kizárólag a szakmát gyakorlókra szorítkozva, és hogy megmutassák: lehet szórakoztatóan, egyszerűen és közérthetően beszélni az építészetről.

 A jeles építészeti eseményhez csatlakozott az Austrotherm Kft., idén is főtámogatói szerepben. A MÉD díjak átadására 2022. november 12-én a Nemzeti Uránia Filmszínházban került sor. A hőszigetelő anyag gyártó vállalat képviseletében Kruchina Sándor, vezető szaktanácsadó adta át a MÉD Energiahatékonysági Különdíját. Idén az innovatív építészeti megoldásokat megcélzó, fenntarthatóságra törekvő ETELE Pláza tervezői részesültek az elismerésben. Buda új bevásárló- és szórakoztatóközpontjának kivitelezéséhez Austrotherm hőszigetelő anyagokat használtak.

ETELE Pláza Buda legposztmodernebb plázája

A Paulinyi & Partners építészeti és a Group Dyer belsőépítészet tervei alapján megvalósult bevásárlóközpont rámutat arra, hogyan él tovább a posztmodern szellemisége napjainkban, és ez milyen, az építészetben és a tágabb társadalmi kontextusban is kirajzolódó ellentmondásokhoz vezet az ökológiai válság küszöbén.

Posztmodern forma

Kívül kemény, geometrikus formák, belül lágy, puha vonalak: mintha egymásra pakolt ajándékdobozok lennének – így jellemzik a házat a tervezők, amivel a megbízói szándéknak kívánnak megfelelni, „minden nap karácsony" élményt nyújtva. A külső és belső közötti kontrasztot az épület külső rétegeként felkerült hártyaszerű burkolat teszi lehetővé, ami teljesen független a belső terek szerkezetétől, struktúrájától, ennek megfelelően szabadon alakítható és formálható. A cél magától értetődő: mivel a bevásárlóközpontokra funkciójukból adódóan jellemző, hogy tömör a külső homlokzatuk, ezért logikus lépés, hogy ezen legyen valamiféle játékosság. A külső forma egyfajta jellé válik, ajándékdoboz-szerűségével utal a belső funkciókra – a vásárlás élményére – egyúttal geometrikus formavilágával a környező lakótelepek paneltömbjei is vis - szaköszönnek benne.

Az ETELE Pláza tervezése során a Paulinyi & Partners építészei számos korszerű technológiai megoldást bevetettek annak érdekében, hogy az épület üzemeltetése fenntartható módon tudjon működni. Megújuló energiaforrásokat alkalmaztak, hőszivat - tyús hűtőgépek gondoskodnak a hőmérséklet energiahatékony szabályozásáról, igyekeztek a szükséges energiamennyiség igényeit is csökkenteni, valamint több szinten is zöldfelületeket helyeztek el, amik védelmet nyújtanak a túlmelegedés ellen.