Orrszarvú Pagoda

Egy 25 méter magas torony magasodik a berlini állatkertben – ez ad otthon az indiai orrszarvúaknak és egyéb védett állatfajoknak is. A vörös, látszó beton mögött nagy nyomásnak ellenálló Austrotherm XPS® lemezek szigetelik az íves falakat.

Látványos új lakhelyet kaptak a berlini állatkert orrszarvúi: a jövőben tapírokkal és cebui malacokkal élnek majd együtt az egzotikus mocsári tájelemekkel berendezett pagodában. A fajoknak ez megfelelő létesítmény és még a látogatók is közelebb kerülhetnek az egész ökoszisztémához.

Fontos a nyomószilárdság

68 darab, egyenként tíz tonnás betonelemet raktak egymásra, így állt össze a 25 méter magas orrszarvú lakás. A tartószerkezetet 30 centiméter vastag betonfalak alkotják, erre került rá 16 cm vastag Austrotherm XPS® TOP 30 hőszigetelés. 10-25 cm vastag vörös látszó beton zárja rétegrendet. A szigeteléssel szemben nagy nyomószilárdsági követelményeket támasztott az egyoldalú zsaluzás, mivel a homlokzati beton zsaluzata csak egy oldalról, a későbbi látszó beton felől volt elhelyezhető. Ehhez fontos, hogy a szigetelés elbírja a betonozás során fellépő betonnyomást. Az Austrotherm XPS® TOP 30 segítségével az ideális terméket választották erre a feladatra.

Iszapfürdő és orrszarvúzuhany Belül egy természetes padozatú szerkezet épül az orrszarvúak és a cebui malacok számára; a tapírok előkerítést kapnak. Az UV-sugarakat átengedő tető beborítja a kerek épület belsejét: A melegkedvelő állatok így télen is bőséges napfényt kaphatnak. A pagodát természetközeli szabadtéri kifutó veszik körül: mintegy 14 000 négyzetméteren speciálisan az indiai orrszarvúak, cebui malacok és tapírok számára alakították ki területet. Magas fű, idilli vízfolyások és árnyékot adó nagy állatkerti fák mind hozzájárulnak mocsaras élőhely otthonosságához. Az 50 m átmérőjű pagoda ideális teret kínál a látogatók számára az állatfajok védelmével kapcsolatos tájékoztatásra. A különleges építménynek köszönhetően a látogatók az állatok közelségében találják magukat. Itt bepillantást nyerhetnek az indiai orrszarvúak karámjaiba, és megnézhetik, ahogy a sárban hemperegnek. Egyedülálló élményt nyújt majd a medence, ahol a víz alatt búvárkodó állatokat is megcsodálhatják.

A fajok védelmének emlékműve

Az indiai orrszarvút majdnem kipusztították. Időközben az állomány helyreállt, de az indiai orrszarvúak továbbra is veszélyeztetettnek számítanak. A helyzet sok más állatfaj esetében is drámai – a Természetvédelmi Világszövetség, az IUCN jelenleg csaknem 37 500 veszélyeztett állat- és növényfajt tart számon. A szemet gyönyörködtető torony most jóval az állatkert határain túl is felhívja a figyelmet erre a témára.