Az Austrotherm Kft. is támogatta az Építészfesztivált

 Az Építészfesztivál évről évre egy, az építészethez kapcsolódó téma feldolgozására vállalkozó rendezvény, melynek idei címe: Future Perfect, és az Építészfórum és az Építész Szakkollégium közreműködésében valósult meg 2022. július 1. – július 3 között, a dunaújvárosi Szalki-szigeten. Az esemény egy megelőző, szűkebb körű, workshopokra épülő alkotótáborra és a nagyközönség számára is nyitott fesztiválra osztható. 
A hétvégi fesztivál keretében a workshopok résztvevői bemutatták munkájuk eredményét, emellett számos szakmai és kulturális program várta az érdeklődőket.      


Vasárnap az építőanyagok jövője volt az első szakmai beszélgetés témája az Építészfesztiválon. Szó esett többek között arról, hogy valóban különbséget lehet-e tenni mesterséges és természetes anyagok között, vagy hogy fontos-e a megrendelők számára az őszinte anyaghasználat. A résztvevők megegyeztek abban, hogy a természetes/mesterséges anyag nem igen/nem alapon dönthető el, hiszen a legtermészetesebb anyagot is feldolgozzuk, és módosult állapotban építjük be, viszont, ha nem oldjuk meg az újrahasznosítását, akkor mindenképpen hátrébb sorolódik ezen a ranglétrán. Fontos lenne, hogy a teljes életciklus elemzéssel határozzuk meg, mi az, ami igazán klímabarát anyag és -megoldás. Az építéssel hosszú távon döntjük el az energiaigényünket, de lehet, hogy a jövő építése rövidebb életciklusú modellek irányában mozdul el, és akkor újra kell majd gondolnunk sok, ma kőbe vésett alapelvet.


A beszélgetésen részt vett Kruchina Sándor, az Austrotherm vezető szaktanácsadója, Radev Gergő, az Ermin Architects építésze, Vatai Krisztián, az FDB Facade Design & Building tulajdonosa, valamint Szederkényi Lukács, az AU Műhely építésze, a rendezvényt az Austrotherm Kft. nem csak anyagilag, hanem a workshopok munkájához szállított anyagokkal is támogatta.    

https://www.epiteszfesztival.hu/#epiteszfesztival