A veszprémi Elefántház kapta az Austrotherm különdíját

Október 16-án este, a Média Építészeti Díján az alkotók látványos prezentációk keretében mutatták be munkáikat az ország vezető médiájának képviselőiből álló zsűri és a nagy nyilvánosság előtt.

“Magyarország lenyűgöző építészeti hagyományokkal rendelkezik. Úgy véljük, hogy az általunk kiválasztott projektek mind hasonlóan magas színvonalat képviselnek.” - mondta az Uránia Nemzeti Filmszínházban 11. alkalommal megrendezett Média Építészeti Díja gálaestjén Indira van't Klooster, az egyik legfontosabb nemzetközi építészeti szakfolyóiratként számon tartott A10 magazin főszerkesztője. 2015 legjobb épületének járó díjat a természet tiszteletét és szeretetét a modern építészet elemeivel ötvöző Galyatető kilátó (Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron) nyerte, a legjobb építészeti tervnek a zsűri Athenaeum of Philadelphia (Palotai Dániel), vagyis a természetes fényeket és a közösségi tereket egyedi módon kezelő philadelphiai könyvtár tervét választotta. A közönségdíjat - amelyről az Urániában jelenlévő közönség dönthetett - épület kategóriában, szintén a Galyatető kilátó alkotói vihették haza, terv kategóriában pedig Csaba Zita Zarándokszállása kapta.

A zsűri különdíját az ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve, az MM-csoport (Bujdosó Ildikó, Fajcsák Dénes, Lukács Eszter, Szigeti Nóra, Róth János, Szabó Levente, Albert Farkas és Polgárdi Ákos) képzőművészet és építészet határmezsgyéjén mozgó alkotása kapta. Az Austrotherm Kft. által létrehozott Energiahatékonysági Különdíjat a veszprémi állatkertbe tervezett Elefántház tervezője, Gaschler Gábor vitte haza, míg a Belsőépítészeti Különdíjat pedig a Szolnoki Agora tervezői, Álmosdi Árpád és Csendes Mónika kapták.