Bárki képes a vízen járni

A lebegő mólók címmel újabb nagyszabású művészeti projektet valósított meg a bolgár származású csomagolóművész, Christo. 1995-ben a német parlament épületét, a berlini Reichstagot csomagolta be a híres művész, majd 2005-ben a New York-i Central Parkban helyezte el a Kapuk nevet viselő installációt. Ezúttal az észak-olasz vidék egyik festői szépségű tava, a Lago D’iseo ihlette meg Christot.

 

Ideiglenes stégeket fektettek a vízre, amely összeköti a tóparti Sulzano városát a Monte szigettel, majd tovább halad az idilli San Paolo szigetig. A stég a művész szerint olyan, mint egy vízágy, átveszi a víz mozgását, hullámzását. A látogatók csak mezítláb mehettek végig rajta, ami szintén az élmény része.

 

Az installációt 140 tonnányi tömeggel horgonyozták le, majd erre került a 220.000 darab polisztirol kocka; ez alkotta az összesen 3 km hosszú stég alapját. A látogatók biztonságát 150 őr és 30 mentőúszó óvta séta közben. 

 

A két hétig tartó, ingyenesen látogatható attrakciót óriási érdeklődés övezte, több százezer látogató próbálta ki a vízen járás különleges élményét. A vártnál jóval nagyobb forgalom miatt korlátozásokat kellett bevezetni a környéken: éjszaka már nem lehetett meglátogatni a mólókat, és a turistabuszoknak is sorba kellett állniuk, akkora volt a torlódás az egyébként még 2000 lelket sem számláló Sulzano városkában.