Mi az a paraméter, ami legjobban érdekli a vevőt, ha a hőszigetelésről van szó? Természetes az, hogy mennyire szigetel, vagyis a hővezetési tényező.

Azt, hogy mennyire vezeti a hőt egy anyag, a görög λ betűvel jelzett hővezetési tényező mutatja meg. Minél nagyobb ez az érték, annál jobban vezeti a hőt az anyag, vagyis mivel most a hőszigetelés a célunk, ezért az alacsonyabb értékek lesznek számunkra a kedvezőbbek. A hővezetési tényező azt mutatja meg, hogy mekkora hőmennyiség halad át az anyag egységnyi keresztmetszetén, egységnyi hőmérséklet különbség hatására időegység alatt. Egy olyan jó vezető anyag esetében, mint a réz vagy az alumínium, ez jóval száz feletti értéknek adódik, de a szigetelő anyagok esetében ennek töredéke: 0,02 – 0,05 között van. Ez a paraméter egy anyagjellemző, vagyis ideális esetben nem függ a termék vastagságától (az extrudált polisztirolhabok esetén a habosítógáz anyagától függően az egyes különböző vastagságú termékek hővezetési tényezője kis mértékben eltérhet).

Nem összekeverendő a hőátbocsátási tényezővel, ami már a szerkezetet minősíti, vagyis ahol jelentős eltérések lehetnek az egyes rétegek vastagságából adódóan. De ezt valamennyien pontosan tudjuk, hiszen a vastag hőszigetelés jobban szigetelt szerkezetet eredményez. Megjegyezzük, hogy a hőátbocsátási tényező is veszteség jellegű mennyiség, vagyis minél kisebb, annál jobb.

Stabil termékminőség

Van azonban még egy dolog, ami a vevőket érdekli, ez pedig az, hogy mennyire stabil a termék minősége? Ha egyszer (a bevizsgálás során) jó volt az anyag, jó lesz-e akkor is, amikor én veszem meg? A minőség stabilitása talán még a minőségnél magánál is fontosabb. Mindig is volt, lesz vevő a kevésbé nívós termékekre, mert annál tudják, hogy a (többnyire) alacsony ár és a hasonló minőség egyensúlyban van. De amikor egyszer Mercedest kapok, egyszer Trabantot, és ráadásul azonos áron, azt nehezen viselik el a tudatos vásárlók.

A márkás termékeket előállító gyártók tehát törekednek arra, hogy egyenletes legyen az anyagok minősége. Erre ma már a jogszabályok is kötelezik őket, mert aki szabály követően akar eljárni, annak folyamatosan vizsgálnia vagy vizsgáltatnia kell a termékét. A hőszigetelőanyagok gyártásánál a különböző műszaki jellemzőket más-más gyakorisággal kell vizsgálni. Van, amit naponta akár többször is, de van, amit hetente kell mérni. Az utóbbi csoportba tartozik a hővezetési tényező, ezt az Austrotherm Kft. heti gyakorisággal méri saját, jól felszerelt gyári laboratóriumaiban Győrben, Gyöngyösön és Szekszárdon.

Megvan tehát, hogy mi az, ami a vevőt a legjobban érdekli, és hogyan, hol és milyen gyakorisággal kell vizsgálni. Ezek a mérési jegyzőkönyvek alapvetően egy későbbi, esetleges vitás teljesítés ellenőrzésére szolgálnak, ezért is kell ezeket a belső vizsgálati eredményeket 10 évig megőrizni.

Ezek tehát belső vizsgálatok, vagyis nem a termék minősítéséhez, tervezési adatainak publikálására jönnek létre. De egy nyitott gyártó, akinek érdeke az, hogy a vevők is lássák, milyen jó és egyenletes minőségű terméket állít elő, publikálhatja azokat. Így tesz az Austrotherm Kft. is.

A gyártott homlokzati hőszigetelő lemezek hővezetési tényezői 2015 óta mindenki számára elérhetőek az www.austrotherm.hu honlapon. Az eredmények értelmezéséhez rövid magyarázatot is kap az olvasó, hogy a szakmában járatlan érdeklődő is tudja az adatokat értelmezni.

Az elmúlt hét évben a termékek minősége egyenletes volt, egy hibás érték, a közölt értékhez képest rosszabb, magasabb hővezetési tényezőt nem tapasztaltunk; mi több: a mérések átlaga 5%-kal kedvezőbb, mint ami az adatlapon szerepel. Vagyis ennyi energiával többet takarítanak meg vevőink a tervezetthez képest, a hőszigetelés hatékonyabb, a megtérülés gyorsabb, a lakás komfortosabb, mint amit vártunk.

Jó épületeket csak minőségi építőanyagokból lehet létrehozni. És Benjamin Franklint idézve, az alacsony árakat már rég elfelejtettük, mikor még mindig küzdünk a rossz minőség okozta problémákkal. Az Austrotherm Kft. által gyártott minőséget mindenki személyesen ellenőrizheti, ha beolvassa az alábbi QR kódot.