Változik az EPS hőszigetelés megítélése

Változnia kell az expandált polisztirol és a beton megítélésének, ha valóban komolyan gondoljuk a CO2 kibocsátás drasztikus csökkentését.

Nemzetközi viszonylatban egyre több ország kormánya és vezető vállalatainak hosszútávú, gyakran 20-30 éves távlati céljai között szerepel a nulla szén-dioxid kibocsátás elérése. Egyre nagyobb nyomás nehezedik az építőipari cégekre, hogy azok minél inkább környezetbarát módon állítsák elő termékeiket, vagy így valósuljon meg minél több építkezés.

Az egyre szigorodó, a környezetvédelem érdekében hozott korlátozó intézkedések ijesztő mennyiségű feladatot róhatnak a cégekre, de több társadalmi és tudományos felmérés is kimutatta, hogy a cél elérhető.  A nulla szén-dioxid kibocsátású gazdaságnak sokkal nagyobb szüksége lesz az energiatakarékos építőanyagokra és szerkezetekre, így ebben az iparágban rövid és hosszú távon is hatalmas tartalékok vannak.

Változó ingerküszöb

Egyre kevésbé tartja már magát az előítélet miszerint az expandált polisztirol és a beton negatív hatással van a környezetre és az emberek egészségére. A polisztirolt a legalacsonyabb környezeti hatással rendelkező szigetelő termékként tartják számon és az emberi egészségre semmilyen negatív hatást nem gyakorol. A beton pedig a legalacsonyabb CO2 értékkel rendelkezik. Amikor azt állítják, hogy a beton rossz irány, valójában cement miatt gondolják ezt – ami összességében csak a betonba kerülő anyagok egyötödét teszi ki. A homok és a kavics, a többi kulcsfontosságú összetevő csak 1 g CO2 / kg – ami még a faanyag értékeinél is jobb mutató. A betonnal kapcsolatban legtöbbször fel sem merül már ez az előítélet Magyarországon, annyira mindennapi építőanyaggá vált.

Egy érdekes műszaki megoldás, amelynek eredményei meggyőzőek

Egy érdekes, jó eredményeket ígérő külföldi példáról olvashatunk a buildingproducts.co.uk oldalon, mely platform célja az Egyesült Királyság építőipar iránt érdeklődő vagy abban dolgozók tájékoztatása a legújabb globális fejlesztésekről. Ez a GLB (Green Life Buildings) épületrendszer, amely M2 technológiával készülő moduláris panel. A cégnek jelenleg egyedül Angliában, Northamptonshire-ben van regisztrált telephelye, termékeik Nagy-Britanniában érhetőek el. A két horganyzott hegesztett acélból és dróthálóból álló, polisztirollemezekbe foglalt elemeket beépítés előtt összeszerelik és betonnal fixálják befejezésként.

A merev panel több mint 90%-a levegő, amely a legjobb CO2értéket biztosítja az U értékhez viszonyítva. Az alacsony szén-dioxid kibocsátású, 80 mm vastagságú betonnal mindössze 33 kg / mszén-dioxidlábnyomú szerkezeti fal hozható létre. Összehasonlításul egy azonos U értékkel rendelkező, tégla vagy beton blokkokból épült, ásványgyapottal szigetelt fal hasonló értéke 177kg / m2 . A különbség hatalmas, így lehetséges az, hogy minden GLB rendszerrel készült építmény több mint 40 tonnányi szén-dioxid kibocsátástól kímélheti meg a bolygónkat. Az ilyen módon épült objektumok akár 65%-kal csökkenthetik az energiafelhasználást és a szén-dioxid kibocsátást a hagyományos technikákkal készült építményekkel szemben.

Itt az idő

Az építőipari ágazatra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy megfizethető anyagokat biztosítson, amelyek ugyanakkor megfelelő minőségű szerkezeteket is eredményeznek és kevésbé környezetszennyezőek. Ennek eléréséhez integrált gondolkodásra van szükség: a szigetelési, a modern fűtési- , világítási – , megújuló energia-rendszerek gyártásától kezdve, a lokalizált hulladékgazdálkodásig bezárólag.

Az EPS szerkezetére és összetételére vezethető vissza, hogy ez a hőszigetelő anyag valóban hatékonyan működő megoldást biztosít a gyakorlatban az energiatakarékos építés folyamatában – ezért akár még jobb is lehet, mint a fa alapú termékek használata.