Festett szürke

A fokozódó hőszigetelési igény egyre hatékonyabb szigetelőanyagokat kíván. Az EPS hőszigetelések piacán megjelentek a sötétszürke, grafitadalékos termékek is, melyek típustól függően 15-33%-kal jobb szigetelési értéket mutatnak. Ezeket leginkább a homlokzati hőszigetelés területén alkalmazzák, ahol a fehér anyagokhoz képest kb. 23%-kal hatékonyabbak a szürke lemezek. Ahogy változnak a követelmények, úgy lesz egyre nagyobb piaci részaránya a grafitos termékeknek, mert nagyobb vastagság esetén lényeges, ha 4-6 cm-t meg tudunk spórolni, úgy, hogy a hőszigetelési elvárásainkból nem kell leadni.

A grafitos termékkel viszont van egy kis gond. Közvetlen napsütésben jelentősen, akár 80 oC-ra is felmelegedhet a felületük. Ez a sötét színüknek, és az úgynevezett hőtorlódásnak köszönhető. Előbbi teljesen világos, tudjuk, hogy a sötétebb anyagok jobban fel tudnak melegedni, köznyelven szólva „magukba szívják a hőt”. A másik, viszont az a jelenség, hogy a jó szigetelőképességű anyagok nem vezetik el a meleget, ezért a környezethez képest magasabbra emelkedik a hőmérsékletük.

Ez önmagában még nem lenne baj, ezt a hőmérsékletet az anyag elbírja. Jelentősebb lesz a dilatációja, de a polisztirolhab elasztikusan viselkedik, némi deformációval megoldódik ez a méretváltozás. De tavasszal és ősszel, az úgynevezett átmeneti időben nem mindegy, hogy mi történik a homlokzaton, ahol dolgozunk. A munka kezdetekor a felület hideg, nyirkos, gyakran kifejezetten vizes. Ha egy ilyen helyre zárjuk be azt a ragasztótapaszt, amivel a táblákat a falhoz rögzítjük, a nedvesség belőle nagyon lassan távozik, a kötésidő 24 óra, vagy akár annál is több lehet.

Viszont közben ha kiderül, és kisüt a nap, a közvetlen sugárzás hatására a sötétszürke felület nagyon felmelegszik, az anyag dilatál, de a ragasztó még nem képes a helyén tartani a táblákat, és a feszültség nem deformáció formájában szűnik meg, hanem lefeszíti az anyagot a falról. Vagyis: amit nappal rakunk, estére leomlik.

Ezt többféle módon lehet megoldani, de a problémát mindenképpen kezelni kell. Az Austrotherm megoldása az volt, hogy a BASF-fel közösen (amely cég feltalálta a habosított polisztirolt, az EPS-t) egy festék fejlesztésében vett részt, ami világos színe és magas reflexiós tulajdonsága révén meggátolja, hogy a táblák károsan felmelegedjenek. Ezt a festéket kifejezetten az Austrotherm cégcsoport számára fejlesztették ki, más gyártó ezt nem használhatja. A felületi hőmérséklet így akár 40 oC-al is alacsonyabb lehet, ezért nem kell tartani attól, hogy vissza kell menni arra a felületre, amit egyszer már leszigeteltek. Ez a gyárilag festett termék a GRAFIT REFLEX®, és a festékbevonat egy kivitelezés biztonsági óvintézkedés, ettől nem lesz jobb a házunk szigetelése, de gyorsabb, hibamentes lesz a munka.

Az már tényleg csak hab a tortán, hogy a festett felületre jobban tapad a ragasztó. De azért arra ügyeljünk, hogy a táblák mindig a festett felülettel a külvilág felé kerüljenek fel a falra, mert a téglák felől nem szokott a nap sütni. Vagy ha mégis, akkor az már nem csak szigetelési kérdés…