Hírek

Energiatudatosság egy irodaházban - Office Garden III.

Nemrég készült el az Office Garden irodapark III. üteme a GRT Groupfejlesztésében, melynek terveit a Skicc-Art Építésziroda készítette. Az épület jól illeszkedik a már elkészült ütemek sorába, azonban számottevő dologban újat mutat: energiatudatosabb, műszaki és építészeti megoldásiban modernebb, miközben komoly hangsúlyt fektet a dolgozók jólétére. 

A helyszín a főváros XI. kerületében található, a Hengermalom utca – Szerémi út – Barázda utca – Budafoki út által határolt tömbben. A terület tömegközlekedés szempontjából jó fekvésű, Budapest szinte bármely pontjáról könnyen megközelíthető. 

A tömegalakítás és az alaprajzi forma a korábbi ütemekére emlékeztet. Az elrendezés „H” betűhöz hasonlítható, melyben a „H” két metszéspontjánál találhatóak a közlekedőmagok. Az épület nyúlványainak, valamint a közlekedőmagok pozíciójának köszönhetően egy jól berendezhető, szeparálható alaprajzot kapunk. Lehetőségünk van nagy, egylégterű (ún. open space) irodák kialakítására, valamint cellás elrendezésre is. A bérleményi határok is jól alakíthatók, a különböző formájú és méretű bérlemények kialakításának száma végtelen, – ami a spekulatív alapon fejlesztett irodáknál elengedhetetlen - hiszen az épület bármely pontjáról könnyen elérhetőek a középmagok. Az épület alatt helyet kapott egy 4 szintes mélygarázs, ami több mint 400 parkolóhelyet biztosít a gépkocsival érkezőknek. Ami extra, hogy az OTÉK előírásainál lényegesen több kerékpártároló, valamint számos elektromos töltőállomást alakítottunk ki a mélygarázsban a hibrid és elektromos autók számára.

 

 

Az irodaház megközelítése is más, mint a korábbi két ütemnél. Az aulába közvetett módon, egy árkádon, valamint egy belső átriumon keresztül jutunk. Az átriumot a főbejárattal szemben egyszintes épületrész zárja, melynek felső részén tetőkert kapot helyet. A reprezentatív, modern aula szintén egy újdonsággal kecsegtet. A bejárattól balra eső oldal növényfal, igazi növényekkel. Ettől izgalmassá, természetközelivé válik a belső és látványra se utolsó. Az épületbe lépve széles recepciós pulttal találjuk magunkat szembe, melynek két oldalán elektromos kapukon keresztül juthatunk a közlekedőmagokba, ahonnan hét irodaszintet tudunk megközelíteni. A legfelső irodaszinten panorámateraszokról csodálhatjuk a kilátást a Gellért-hegyre. Az alaprajzi kialakítás előnye, hogy az épület minden pontja a LEED minősítési rendszer előírásainak megfelelően benapozott, minden dolgozó negyméretű ablakkal ellátott helyiségben tud dolgozni természetes fénynél.

Az épület külső megjelenése a modern nagyvárosok irodaházainak eleganciáját sugározza. Szembetűnőek a jól válogatott, minőségi anyagok. A legtöbbet függönyfalból láthatunk, amely egyáltalán nem tűnik unalmasnak, monotonnak, a színes üvegbetétek játékosságának eredményeként. A szalagablakok között szürke szálcement burkolatok futnak, a függönyfal bordáihoz hasonlóan szabályos fugákkal. Tovább tagolja a homlokzatot a fehér kompozit fémburkolat, mely kontrasztosságával dinamizmust visz az épületbe. A különböző anyagok és színek jól működnek együtt, segítenek a nagy tömeg tagolásában.

 

Az irodaház tervezésekor elsődleges szempont volt, hogy minél több fenntartható, környezettudatos technológiát alkalmazzunk. A legkorszerűbb VRV rendszerű hőszivattyús, hűtő-fűtő rendszer megújuló energiát használ, ezért összességében az átlagos irodaháznál legalább 30%-kal olcsóbbá teszi az üzemeltetés költségeit. A rendszernek köszönhetően az épület közvetlen széndioxid-kibocsátása nulla. Az irodaházban úgy a közösségi, mint az irodaterületeken környezetbarát LED világítást alkalmazunk, ami akár 65% energiamegtakarítást is eredményezhet a hagyományos fénycsöves rendszerekkel szemben. A környezetkímélő légtechnika a hőenergia közel 80%-os visszanyerését teszi lehetővé. A helyiségenként szabályozható hűtő-fűtő rendszerrel további megtakarítás érhető el.

Magyarországon ez az egyetlen olyan irodaház, ahol háromrétegű hőszigetelő üvegezést alkalmaztak, így aki az üveg mellett dolgozik, télen és nyáron is komfortosan érezheti magát. A szelektív hulladékgyűjtés - az irodapark korábbi ütemeihez hasonlóan - anyag szerint szétválogatva történik. A csapadékvizet összegyűjtik, és az épület üzemeltetésénél felhasználják. Az épület tetejére kerültek a légkezelők, hőszivattyúk, dízelaggregátorok gépei. Ezeket egy takarófal rejti el a látogatók elől. Az alkalmazott technológiák alapján az irodaház megfelel az év elejétől hatályos, közel nulla energiaigényű épületekre, valamint a LEED Gold minősítésre vonatkozó előírásoknak is.

Skicc-Art Építésziroda