Tűzvizsgálók továbbképzése

Tűzvizsgálók részére szervezett továbbképzést szeptember 7-én a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A képzésen a tűzeseti helyszíni szemlét végző állomány vett részt Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyéből, összesen húsz szakember.

Ebben az évben változtak a helyszíni szemle eljárási szabályai, előírásai. A továbbképzés célja az volt, hogy a munkatársak megosszák egymás között az eddigi tapasztalataikat, átbeszéljék az új szabályokat és előírásokat. Nagyon fontos, hogy a tűzeseti helyszíni szemlét végző állomány kellő ismerettel és jártassággal rendelkezzen, készség szinten ismerje és alkalmazza a szabályokat és előírásokat.

A nap kiemelt témája volt a lakóházak, ezen belül is a homlokzati hőszigetelő rendszerek tűzvédelme. Az egész napos képzés során elméleti és gyakorlati foglalkozás keretében elsajátíthatták, hogy miként kell szakszerűen dokumentálni a tűzesetek helyszínét, továbbá, milyen módszerekkel és eszközökkel lehet a releváns nyomokat és anyagmaradványokat rögzíteni és értékelni. Kísérletet végeztek a szabálytalan és az előírásnak megfelelően rögzített polisztirol szigetelő rendszerrel, mindkét esetben hőhatásnak tették ki azt, és az ezáltal károsodott anyagmaradványokat vizsgálták és a kapott eredményt pedig kiértékelték. A képzés során átbeszélték a homlokzati hőszigetelő rendszerek környezetében keletkezett tűzesetek során lefolytatandó helyszíni szemle előírásait is. A képzésen az Austrotherm Kft. is részt vett, és előadásban ismertettük az általunk gyártott anyagok tulajdonságait, illetve bemutattuk a járatos vizsgálati módszereket és eredményeiket.

Szürke EPS tűzzel szembeni viselkedése: VIDEÓ