Felújítás 2021

Tedd energiahatékonnyá otthonod hőszigeteléssel!

Otthonunk felújításának energiahatékonysági szempontból nézve is fontos eleme az épület megfelelő hőszigetelése. 2021. januárjától az otthonteremtési támogatást szabályozó 518/2020-as kormányrendelet alapján új támogatási források nyíltak meg, mely gyermekes szülőket, családokat segítik a lakás, ház felújításában.

A hőveszteség megoszlása az egyes szerkezetek között függ azok hőszigetelő képességétől és az épület formájától. A régi falazóanyagok sokkal rosszabb hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a korszerű építőanyagok, ezért itt jelentősebb energiaveszteséggel kell számolnunk, amit csak vastagabb hőszigeteléssel tudunk kompenzálni. Maga az utólagos homlokzatszigetelés bevált módszer, Magyarországon is évtizedek óta kedvelt, a kivitelezés fortélyai ismertek, vagy könnyen megismerhetők.

Klímavédelem

Ma már nem kétséges, hogy a klímaváltozás fenyegeti leginkább az emberiséget. Ezt megállítani nem is tudjuk, csak fékezni, hatásait mérsékelni. Ebben a legjobb eszközünk a háztartások energiaigényének csökkentése, vagyis a pazarló fűtés-hűtés helyett lehetőleg passzív eszközökkel érjük el a kívánt komfortot. Mert a lakás jó klímáját nem kell feladnunk akkor sem, ha a földi klíma lebeg a szemünk előtt. Ehhez mindös szesen egy energiahatékony házra van szükségünk. Sajnos, a hazai épületállomány túlnyomó többsége messze van ettől, ezért is kell szigetelni a korszerűtlen házakat.

Austrotherm Grafit Reflex®

Az ultrafinom szemcséjű grafit adalék révén hőszigetelő képessége 23%-kal jobb a fehér EPS lapoknál. A homlokzati hőszigeteléssel jelentős fűtési költség megtakarítás érhető el. A melegebb falfelület révén a lakás komfortosabb lesz, nem fog "sütni" a falból a hideg. A hőszigetelés hatására kisebb lesz a tartószerkezet hőingadozása, ezzel időtállóbb lesz az épület. A felújítással az egész épület új esztétikus homlokzatot kap, amit sok esetben amúgy is időszerű lett volna elvégezni. Az energiatakarékos épületek magasabb áron kelnek el, vagyis növeljük az ingatlan értékét.

Austrotherm Expert® Fix

Az AUSTROTHERM  EXPERT® FIX nagy szilárdságú formahabosított expandált polisztirol hőszigetelő lemez. A fokozott felületi bordázottság miatt jól tapad rá a vakolat, és a betonnal is szilárd kötést ad, így a hőhidak szigetelésére különösen alkalmas. A lábazati és a fogadószinti felületeken jól alkalmazható, igen csekély vízfelvétele és nagy nyomószilárdsága miatt. Egyenes élképzése és új mérete révén jól illeszkedik az AT-H80 és a GRAFIT REFLEX® homlokzati lemezek használata esetén. 

Felújítás Austrotherm módra, kis segítséggel

Mit is jelent ez pontosan?

  • 2021 január 1-jét követően lehet élni a támogatás igénybevételével.
  • Az egész felújítás összegének a felét az állam kifizeti 3 millió forintig
  • a támogatás maximális 3 millió forintjába beletartozik az anyagköltség és a munkaköltség is, melyek között 50-50% oszlik meg a kapott összeg
  • a felújítást egészében a felújító fizeti, majd a munkálatok befejeztével a számlák benyújtása után fizeti vissza a Magyar Államkincstár a költségek felét
  • a támogatásra jogosultak: köztartozás mentesség, legalább egy gyermeket nevel
  • a munkákról szerződést kell kötni egy sablon alapján és minden számlát el kell tenni, mely a felújításhoz köthető, az Államkincstárnak 30 napja van arra, hogy a kérvényeket ellenőrizze és meg fogják azt is vizsgálni, hogy valóban végrehajtották-e a felújítást
  • az elbírálás utáni 5 napon belül utalják az összeget
  • a felújításnak egy ütemben kell zajlania és csak a 2021-ben kiállított számlákra érvényes
  • aki már CSOK-ot igényelt az is kaphat támogatást

Mi lenne, ha a felújítás egy az egyben a hőszigetelést jelentené. Ez több szempontból is előnyös lehet. A hőszigeteléssel sokat lehet spórolni télen a fűtési, nyáron pedig a hűtési költségeken. Lakásunk sokkal komfortosabb lesz bármelyik évszakról legyen szó. Így a befektetett összeg (ráadásul a felét nem is mi fizettük) már azonnal meg fog térülni. Kisebb fűtésszámla, kellemes hőmérséklet otthon és még a kevesebb energiafelhasználás miatt a környezetnek is jót teszünk. Legyen szó külső vagy belső hőszigetelésről a támogatás minden esetben jár. Egy téli időszakban azonban nem feltétlenül kellemes a kinti munka, de megoldható. A belső szigetelésnél szót kell ejteni a padlás hőszigeteléséről. Az Austrotherm Padlap termékével könnyen és egyszerűen lehet szigetelni a padlást úgy, hogy a lemezek lehelyezése után már egyből egy járható, terhelhető felületet kapunk.  

A hőszigetelés befejeztével már rögtön érezhetjük a jótékony hatásait. Nemcsak otthonunk klímája lesz jobb, hanem a bolygónk klímája érdekében is léptünk előre. Kevesebb energiával és kevesebb pénzzel tettük otthonunkat komfortossá. A legfontosabb pedig az, hogy a legjobb energia a fel nem használt energia, melyet a természet meg fog hálálni.