Felújítás 2021

Tedd energiahatékonnyá otthonod hőszigeteléssel!

Otthonunk felújításának energiahatékonysági szempontból nézve is fontos eleme az épület megfelelő hőszigetelése. 2021. januárjától az otthonteremtési támogatást szabályozó 518/2020-as kormányrendelet alapján új támogatási források nyíltak meg, mely gyermekes szülőket, családokat segítik a lakás, ház felújításában.

Klímavédelem

Ma már nem kétséges, hogy a klímaváltozás fenyegeti leginkább az emberiséget. Ezt megállítani nem is tudjuk, csak fékezni, hatásait mérsékelni. Ebben a legjobb eszközünk a háztartások energiaigényének csökkentése, vagyis a pazarló fűtés-hűtés helyett lehetőleg passzív eszközökkel érjük el a kívánt komfortot. Mert a lakás jó klímáját nem kell feladnunk akkor sem, ha a földi klíma lebeg a szemünk előtt. Ehhez mindös szesen egy energiahatékony házra van szükségünk. Sajnos, a hazai épületállomány túlnyomó többsége messze van ettől, ezért is kell szigetelni a korszerűtlen házakat.

A megcélzott szerkezet

Amikor hőszigetelésről, különösen az utólagos hőszigetelésről beszélünk, többnyire a külső falak hővédelmét gondoljuk alatta. Nem véletlenül, hiszen az itt eltávozó energia a teljes hőveszteség egyharmadát is kiteheti. De nem szabad, hogy csak a falak szigetelésére szorítkozzunk. Egy négyzetméterre vetítve a legtöbb energia a tetőn keresztül távozik, így annak a szigeteléséről (vagy a padlásfödéméről) is feltétlenül gondoskodnunk kell. Ha van rá lehetőségünk, a padlók hővédelmét sem árt fokozni (pl. alápincézett épület esetén ez viszonylag egyszerűen megoldható). A nyílászárók, fűtési rendszerek korszerűsítése is sokat hoz a konyhára, de ezekről most nem lesz szó.

Austrotherm Padlap

Az AUSTROTHERM Padlap hőszigetelő elemek olyan kétrétegű, társított hőszigetelő táblák, melyeknek alsó rétege AT-N100 lépésálló polisztirol lemez, felső rétege pedig faforgácslap. Régi és új épületeknél egyaránt alkalmazható padlók, födémek hőszigetelésére. Az elemek csap-hornyos élképzésűek, így egy rétegben is hőhídmentes szigetelést adnak és szilárd járófelületet képeznek.

Felújítás Austrotherm módra, kis segítséggel

2021 alkalmas lehet egy ház felújításához. Legyen szó esetleg egy szobáról, vagy az egész házra kiterjedő hőszigetelésről. 2020-ban egy fontos kormányrendelet lehetővé teszi azt, hogy a felújítás olcsóbb legyen számunkra.

Mit is jelent ez pontosan?

  • 2021 január 1-jét követően lehet élni a támogatás igénybevételével.
  • Az egész felújítás összegének a felét az állam kifizeti 3 millió forintig
  • a támogatás maximális 3 millió forintjába beletartozik az anyagköltség és a munkaköltség is, melyek között 50-50% oszlik meg a kapott összeg
  • a felújítást egészében a felújító fizeti, majd a munkálatok befejeztével a számlák benyújtása után fizeti vissza a Magyar Államkincstár a költségek felét
  • a támogatásra jogosultak: köztartozás mentesség, legalább egy gyermeket nevel
  • a munkákról szerződést kell kötni egy sablon alapján és minden számlát el kell tenni, mely a felújításhoz köthető, az Államkincstárnak 30 napja van arra, hogy a kérvényeket ellenőrizze és meg fogják azt is vizsgálni, hogy valóban végrehajtották-e a felújítást
  • az elbírálás utáni 5 napon belül utalják az összeget
  • a felújításnak egy ütemben kell zajlania és csak a 2021-ben kiállított számlákra érvényes
  • aki már CSOK-ot igényelt az is kaphat támogatást

Mi lenne, ha a felújítás egy az egyben a hőszigetelést jelentené. Ez több szempontból is előnyös lehet. A hőszigeteléssel sokat lehet spórolni télen a fűtési, nyáron pedig a hűtési költségeken. Lakásunk sokkal komfortosabb lesz bármelyik évszakról legyen szó. Így a befektetett összeg (ráadásul a felét nem is mi fizettük) már azonnal meg fog térülni. Kisebb fűtésszámla, kellemes hőmérséklet otthon és még a kevesebb energiafelhasználás miatt a környezetnek is jót teszünk. Legyen szó külső vagy belső hőszigetelésről a támogatás minden esetben jár. Egy téli időszakban azonban nem feltétlenül kellemes a kinti munka, de megoldható. A belső szigetelésnél szót kell ejteni a padlás hőszigeteléséről. Az Austrotherm Padlap termékével könnyen és egyszerűen lehet szigetelni a padlást úgy, hogy a lemezek lehelyezése után már egyből egy járható, terhelhető felületet kapunk.  

A hőszigetelés befejeztével már rögtön érezhetjük a jótékony hatásait. Nemcsak otthonunk klímája lesz jobb, hanem a bolygónk klímája érdekében is léptünk előre. Kevesebb energiával és kevesebb pénzzel tettük otthonunkat komfortossá. A legfontosabb pedig az, hogy a legjobb energia a fel nem használt energia, melyet a természet meg fog hálálni.