Lejtős ötlet

A lejtős/rézsutos ablakkeretek megtervezésével az építész kihívás elé állította az Austrotherm-et - a megvalósult épület bizonyítja, hogy a kihívásnak és a technológiai követelményeknek is sikerült megfelelni.

Jó három évvel ezelőtt jött szóba a bécsi Franklin-utcai lakónegyed. Az építész Alfred Weber az épületre lejtős ablakkereteket tervezett, ezzel speciális igényt támasztott az Austrotherm felé. Az ablakok kereteit különbözőképpen kellett kivitelezni: egyiknél csak fent és balról, másiknál alulról és két oldalról kellett megoldani a lejtést, és így tovább, a tervezők igénye szerint.

Az ötlet különlegessége abban állt és egyben a kihívást az jelentette, hogy minden egyes ablakkeretet lejtősen kellett kivitelezni, úgymint az ablakok alsó részét - szokásos elképzelés szerinti horizontális ablakpárkány a Franklinstrasse 25.-ben nem lehetett.

Előírás szerinti pontos kivitelezés

Az Austrotherm az építészekkel együtt kidolgozott egy olyan rendszert, amely megfelelt mind a formai előírásoknak, mind a technikai követelményeknek. 50 cm széles Austrotherm építészeti elemekhez 20 cm vastag GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelés került, ezután vakolták majd bepucolták az épületet. Gerald Rieger kivitelezési vezető elismerően nyilatkozott a hőszigetelőanyag gyártó partnerről: „Az Austrothermmel való együttműködés remekül működött – az elemeket percre pontosan szállították az építési területre. Nagyon örülünk, hogy ilyen partnerrel tudtunk együtt dolgozni”.

Minősítve és jóváhagyva

A kecses tervezésű lakóépület 2016 májusára készült el, a lakók már beköltöztek – a három, egyenként öt emeletes épületben összesen 117 kettő – négy szobás lakás található. Minden lakáshoz tartozik szabad terület: saját kert, loggia, vagy erkély. Egy közösségi- és játszótérnek kialakított részen keresztül lehet kijutni az udvarra, ahol egy, a kicsik számára kialakított játszótér és zöld terület biztosítja a kellemes időtöltést. Az épületegyüttesen kívül található egy további zöldövezet, mely kivezet a közterületre.