Homlokzat felújítás – hogy is van ez?

Az épület látott már jobb napokat is: a homlokzat rosszul van szigetelve, a vakolat repedezett. Mit tehet ebben az esetben a tulajdonos? Három választása van: ha a hőszigetelő rendszer ép, de a szigetelés túl vékony akkor meg kell duplázni a hőszigetelő réteget. Ha a régi szigetelés már nem ép, akkor szelektív visszabontásra van szükség.  Abban az esetben, ha a szigetelés hatékony és megfelelő állapotú, de a vakolat nem, akkor csak az utóbbit kell eltávolítani: ezt hívják „lecsupaszításnak..

A házak homlokzatát a hetvenes évektől szigeteljük, de ekkor az átlagos vastagság a 3-4 centiméter volt. Ma már ez nem megfelelő számunkra, hatékonyabb hőszigetelést szeretnénk. De hogyan? Sokan tartanak attól, hogy a teljes hőszigetelő rendszert ki kell dobni de szerencsére ez nincs így. A megfelelő állapotú vékony hőszigetelésre fel kell helyezni egy második hőszigetelőanyag réteget, melyet ragasztással és dübelezéssel rögzítenek egymáshoz.  

Pozitív hatás

A régi hőszigetelő rendszer állékonysága kérdéses, ezért azt mindenképpen (újra) dübelezni kell. De van módszer arra, hogy az új réteget ne kelljen átfúrni, és így ne alakuljanak ki hőhidak. A ragasztótárcsás dübelek minden szigetelési vastagsághoz alkalmazhatók, és a hagyományos dübelekhez képest javítják az épület energiamérlegét. A régi vakolat külső rétegét azonban előzetesen meg kell vizsgálni, és annak teljesen épnek kell lennie.

Vakolat eltávolítása: bécsi példa

Ha a homlokzat külső rétege nem megfelelő, táskás vagy könnyen leválik, akkor más a helyzet. Így volt ez egy bécsi lakóparknál is. Itt a legfelső réteget eltávolították, de a hőszigetelés fent maradt. Ez az eljárás a lecsupaszítás, a régi vakolatréteg eltávolítására. Fél méterenként a bevonatot sarokcsiszolóval bevágták és csíkokban lehúzták. Az ereszeknél és a lábazatnál a hőszigetelőanyagot kicserélték, hogy megfeleljen az új előírásoknak. Az újonnan felhelyezett második réteg hőszigetelést dübelezték és ragasztották: 70 lakóépületen alkalmazták ezt az eljárást.

Így működik a lecsupaszítás

Ha a hőszigetelés fölötti rétegek már nem megfelelő állapotban vannak a homlokzaton, akkor a hőszigetelés vastagságának növelése csupaszítással érhető el. Az elv ugyanaz, mint a fent említett példában. A vékonyvakolat, háló és ragasztó alkotta külső réteget függőlegesen bevágják, majd csíkokban lehúzzák. A vakolatréteget maradéktalanul el kell távolítani! A csíkot 45 fokos szögben kell lefejteni. A 90 fokos szög kevésbé hatékony és a régi hőszigetelés károsodásához is vezethet.

Amikor mindennek mennie kell

A szigetelés a felső-ausztriai Micheldorfban annyira rossz állapotban volt, hogy a teljesen el kellett távolítani. A ragasztó és a vakolat teljesen levált az alapvakolatról, az öt centiméter vastag lemezeket csak a dübelek tartották a helyén, a felület már nem volt stabil. Betonkaparóval [KS3] [KA4] és bontókalapáccsal összesen 50 tonna vakolatot sikerült eltávolítani a 700 négyzetméteres homlokzatról.

Szelektív bontás - A teljes hőszigetelő rendszer felújítása

A hőszigetelőrendszer felújítása a régi rendszer eltávolításával is megtörténhet, ez az úgynevezett szelektív visszabontás. Az eljárás során az utólagos hasznosítás szempontja szerint különválasztják egymástól az egyes rétegeket. Az újra szigetelés előtt mindennek mennie kell! Először eltávolítják a vakolatréteget, majd elkülönítve a szigetelő lemezeket is. A micheldorfi lakóépület végül 14 cm vastag GRAFIT REFLEX-et kapott a homlokzatra. Így az épületek hőszigetelése megfelelő lesz az eljövendő évtizedekre. A bontott hőszigetelést termikusan, vagy más módokon hasznosították.

Polisztirol újrahasznosítás

A 2015. óta gyártott polisztirolt lemezeket folyamatosan újrahasznosítják. A tiszta polisztirol visszakerül a gyártásba, a vágási és egyéb hulladékokat például könnyűbeton adalékanyagként hasznosítják. A nem tiszta hulladékoknál pedig kihasználjuk az EPS magas fűtőértékét, és energia visszanyerésre használják. A polisztirol építési hulladéknak számít és hulladéklerakókban elhelyezhető. Nem veszélyes hulladék, semleges a talajvízre nézve, így nem jelent veszélyt a környezetre.

Így működik a csupaszítás

A homlokzat lecsupaszításakor a vakolatot általában függőlegesen vágják be, így függőleges csíkokban lehúzható lesz. Fontos, hogy lassan, kb. 45 fokos szögben kihúzva távolítsuk el a réteget. A lecsupaszított homlokzat lesz az épület hőszigetelési korszerűsítésének az alapja.