Hírek

Energiahatékony épületek

Az otthonok fűtése a magyar háztartások energiafelhasználásának mintegy 50-70%-át teszi ki. Így magától értetődik, hogy az egyre csak növekvő energiaárak miatt egyre többen fordulnak olyan megoldások felé, ami az épületek energiahatékonyságát növelik. Az egyik ilyen, megtérülést eredményező energiahatékonysági fejlesztés az épületek szigetelése. A hőszigetelésre fordított költségek hamar megtérülnek, mivel alacsonyabb lesz épület fenntartási költsége.

Összeköt: távhő városainkban

A fűtési költségek optimalizálásához a korszerű távfűtési rendszerek is jelentős mértékben hozzájárulnak városainkban. „A korszerű távfűtés a fogyasztó igényeihez igazodó kényelmes, biztonságos és környezetbarát szolgáltatás” nyilatkozta Milanovich László, a győri távhőszolgáltatásért felelős igazgató (GYŐRSZOL Távhőszolgáltatási Igazgatóság). A győri távhőszolgáltató megújuló energiaforrások felhasználásával, a rendszer folyamatos karbantartásával és energetikai korszerűsítések révén sokat tett a közel 130 ezer lakosú megyei jogú város levegőminőségének javításáért.

A győri távhőrendszer

A GYŐR-SZOL Zrt., az ország 5. legnagyobb távhőszolgáltatója jelenleg 24 600 lakás és 1000 egyéb fogyasztó távhőellátását biztosítja. A GYŐR-SZOL Zrt. nemcsak távhőszolgáltatással, hanem távhőtermeléssel és villamosenergiatermeléssel is foglalkozik. Az ellátáshoz szükséges hőt kazánokban, illetve gázmotoros kiserőművükben termelik meg. Itt veszik át és táplálják be a győri távhőrendszerbe a bőnyi termál kutakból érkező geotermikus hőenergiát is. A hőenergia a fűtőerőműtől a távfűtött épületeket ellátó hőközpontokig 55 km nyomvonalhosszú primer vezetékrendszeren keresztül jut el. 2018-ben a fogyasztók felé értékesített, a hőközpontokban megmért hőmennyiség 1 076 ezer GJ volt.

Környezetünk védelme lakóépületek energetikai korszerűsítése révén

Győrben az elmúlt években jelentősen felgyorsult a távfűtött épületek energetikai korszerűsítése. Az „Otthon Melege Programban” 2 650 db győri lakás nyert a pályázaton. Jelenleg mintegy 11 000 lakás rendelkezik radiátorokra szerelt költségmegosztóval vagy a lakásokban elhelyezett költségmegosztó hőmennyiségmérővel a fűtés elszámolásához. Az összes távfűtött győri lakóépület 36 %-ában már megvalósult a teljes energetikai korszerűsítés: a külső hőszigetelés, a nyílászárók cseréje és a fűtési rendszer korszerűsítése, vagy már eleve így épült az épület. Ezekben a felújított épületekben javult a hőérzet, a termosztatikus szelepekkel mindenki saját igénye szerint állíthatja be a kívánt szobahőmérsékletet, és nem utolsó sorban a korábbiakhoz képest jelentősen, akár 40-50 %-kal csökkent a fűtési hőfelhasználás, és így a fizetendő fűtési hődíj. A kisebb hőfelhasználás egyben azt is jelenti, hogy a fűtőműben kevesebb földgázt kell eltüzelni a hőigények kielégítéséhez és így kevesebb légszennyező anyag, üvegházhatású gáz jut a környezetünkbe. Tehát az energetikai korszerűsítés egyben környezetvédelmi beruházás is, ahogy szokták mondani: az a legkörnyezetbarátabb energia, amit fel sem használunk.

További tartalmaink

Austrotimes magazin

Megtérülő befektetés

Termékeink